Közel 40 ország gyűlik össze kedden Németországban az Egyesült Államok meghívására Ukrajna védelmének megerősítésére, amely Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szerint „győzhet” Oroszország felett, ha mód nyílik rá – tájékoztat az AFP.

Az amerikai védelmi miniszter tájékoztatása szerint a nyugat-németországi amerikai légi támaszponton tartott találkozó célja, hogy „további képességeket biztosítson az ukrán erők számára.” „Győzhetnek, ha megvan a megfelelő felszerelés, a támogatás” – mondta azután, hogy Antony Blinken államtitkár társaságában ellátogatott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz.

A találkozó célja továbbá Ukrajna hosszú távú biztonságának biztosítása a háború befejeztével. „Minden a modernizációról és annak biztosításáról szól, hogy hadseregük továbbra is erős és működőképes legyen a jövőben. Nem a biztonságról van szó, hanem az igazi katonai eszközükről” – mondta pénteken John Kirby, a Pentagon szóvivője.

Mindeközben a továbbra is azt a látszatot kívánja fenntartani, hogy mint szervezet távol tartja magát a konfliktustól, és legfeljebb a tagországok egyéni akcióról van szó. Tájékoztatásuk szerint erre a találkozóra nem a NATO-n belül kerül sor, még akkor sem, ha az észak-atlanti szövetség főtitkárának, Jens Stoltenbergnek részt kell vennie rajta.

„A NATO mint szövetség nem nyújt katonai segítséget Ukrajnának, így ez a találkozó sem a szervezet keretein belül zajlik le” – mondta John Kirby.
Nem így látja a helyzetet Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki szerint a NATO gyakorlatilag háborúban áll Oroszországgal. Lavrov azt is elmondta, jelentős a kockázata annak, hogy nukleáris fegyverek alkalmazása révén eszkalálódik a konfliktus.

Szergej Lavrov a köztelevíziónak adott interjújában kijelentette, a nyugati országok által szállított fegyverek „legális célpontok lesznek”, hozzátéve, hogy az orosz erők már célba vették a nyugat-ukrajnai fegyverraktárakat. A műsor átírata szerint a diplomata hangsúlyozta, hogy a NATO-erők a fegyverek biztosításával „olajat öntenek a tűzre”.