Marine Le Pen, francia szélsőjobboldali elnökjelölt élesen bírálta az uniót, de kijelentette, hogy nincsenek titkos tervei a kiléptetéssel kapcsolatban 

– írja a Reuters.

Le Pen egy rádiónyilatkozatban ecsetelte, hogy úgy látja, a francia társadalom nagy része már nem tud azonosulni azzal az iránnyal, amit az jelenleg képvisel. A szervezetet antidemokratikusnak nevezte, amely nem a polgárok érdekeit szolgálja és időnként fenyegető eszközöket is alkalmaz érdekeinek érvényesítésére. Ennek ellenére leszögezte, hogy a programjában nincs napirenden az unióból való kilépés, és az eurót is megtartanák.

Fotó: DENIS CHARLET / AFP

Megválasztása esetén újratárgyalná azonban a schengeni egyezményt és a vámügyek kérdését is, például szigorítaná a tagországokból érkező áruk ellenőrzését is.

Összecsap Macron és Le Pen a francia választásokon, a piac is érzi a feszültséget

Megszerezte Emmanuel Macron az első helyet a francia elnökválasztások első fordulójában, azonban jóval szorosabb második fordulós összecsapásra készül Marine Le Pen szélsőjobboldali vezetővel, mint öt évvel korábban. A bizonytalan végeredmény miatt piaci ingadozásra számítanak a befektetők, akik előtt a következő támpont az április 20-ra tervezett tévévita.