Közélet

Utcáról utcára haladnak előre az acélműben az oroszok

Az épületek között zajlik a csata, még rengetegen vannak a gyár területén.

Egyre előrébb tudnak nyomulni az orosz egységek a dél-ukrajnai Mariupol kikötőváros utolsó el nem foglalt területén, az Azovstal acélgyárban. A hatalmas kiterjedésű gyárterületen utcáról utcára folyik a csata, miután néhány napos viszonylagos nyugalom után szerda hajnalban az oroszok elrendelték az acélmű lerohanását. A Reuters hírügynökség értesülései szerint folyamatosan lövik is a tüzérségi ágyúk és a repülők az épületkomplexumot. 

Megindult hajnalban a mariupoli acélgyár ostroma

Az orosz csapatok ismét tűz alá vették a gyárat, ahol több ezer ukrán katona és civil húzta meg magát.

Az orosz csapatok hullámokban törnek be az épületek közé, a főépületekig még nem jutottak el, de egyre beljebb érnek. 

Mariupolt a hetekig tartó ostrom során szinte a földdel tették egyenlővé az orosz egységek, gyakorlatilag egyetlen épület sem maradt sértetlenül az egykor több százezres városban. Hírek szerint még legalább 100 ezer civil mindig a városban van, sokan föld alatti bunkerekben húzták meg magukat, de az acélműben is több ezren várják sorsukat. 

8165783 14.04.2022 Smoke rises over the Azovstal iron and steel works company in Mariupol, Donetsk People's Republic. Ilya Pitalev (Photo by Ilya Pitalev / Sputnik via AFP)
Fotó: Ilya Pitalev / Sputnik via AFP

Az elmúlt napokban ugyan felmerült, hogy Oroszország menekülési lehetőséget nyújt a civileknek, de Ukrajna azzal vádolta meg Moszkvát, hogy ezt nem tartják be. Igaz, arról nem érkezett hír, hogy bárki megpróbált volna kijönni a gyár területéről. 

 

 

Azovstal háború Ukrajna Oroszország Mariupol
Kapcsolódó cikkek