Közélet

Vége Mariupolnak? Megadta magát az oroszoknak a várost védő brit veterán katona

Aiden Aslin folyamatosan közvetítette a védők harcait a közösségi oldalain, de nemrég törölték ezeket.

A PBS News nevű híroldal értesülései szerint megadta magát az orosz hadseregnek az a brit férfi, aki a legelszántabb külföldiként védte Mariupol városát az inváziós erőktől. Aiden Aslin önkéntesként lett a mariupoli csata egyik arca, a védők harcait folyamatosan közvetítette közösségi oldalain, de nemrég ezeket törölték. 

Aslin megadása lehet az első jel arra, hogy a város menthetetlen és már csak idő kérdése, mikor kerül orosz kézre. 

A brit katona megadásáról Simon Ostrovsky újságíró számolt be a Twitteren, felidézve, amikor 2019-ben interjút készítettek az ukrán fronton harcoló külföldi önkéntesekkel. Aslin már akkor Donbaszban volt és a szakadár területeken harcolt az oroszok által támogatott csapatok ellen. 

Ostrovsky szerint Aslin az orosz csapatoknak adta meg magát, erről egy korábbi bajtársa értesítette az újságírót. 

Mariupolban egyre kilátástalanabb a helyzet: a védőknek szinte már semmilyen felszerelésük sem maradt, lőszereik is nagyrészt elfogytak. Ráadásul Kijev állítása szerint Oroszország vegyi fegyvereket is bevetett a kikötővárosban. Ezt Moszkva egyébként határozottan cáfolta. 

Vegyi fegyver bevetésével vádolják Moszkvát Mariupolban

A kikötőváros a végóráit éli, a lőszerekből kifogytak, rengetegen haltak meg. Kijev vegyi fegyver bevétésével vádolta meg Oroszországot.

 

 

háború veterán brit Mariupol
Kapcsolódó cikkek