Május közepéig közel tízezren küldtek be képet bőrelváltozásukról a Semmelweis Egyetem (SE) mesterségesintelligencia-alapú teledermatológiai rendszerébe, a beküldők között 260 tumorgyanús esetet is azonosítottak, volt olyan melanoma malignumos beteg, aki saját bevallása szerint nem ment volna orvoshoz a bőrelváltozása miatt, ha nem áll rendelkezésre az egyszerű képbeküldési lehetőség – közölte a SE. 

Man using a telefonos applikáció phone to recognize a problem with his nail. bőrvizsgálat An app with artificial intelligence identifying mycosis. Modern medical solutions. orvosi
Fotó: Shutterstock

Néhány napon belül visszajelzés

A Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika szakorvosai átlagosan három–hat napon belül adnak visszajelzést – diagnózist és terápiás javaslatot – az érintetteknek. Az esetek többségében szükség volt valamilyen ellátásra, vény nélküli, illetve receptköteles készítmény felírására, vagy személyes vizitre. 

A MI-alapú teledermatológiai szolgáltatást március 24. óta vehetik igénybe az érvényes biztosítási jogviszonnyal rendelkezők az ország egész területéről ingyenesen. Május közepéig közel tízezren regisztráltak a rendszerbe és töltöttek fel képet a bőrelváltozásukról. A felvételek alapján eddig az időpontig 260 esetben merült fel a rosszindulatú tumor, ezen belül csaknem 60 esetben a melanoma gyanúja – ismertette az eddigi eredményeket Kovács Máté, az alkalmazást kifejlesztő magyar cég, az AIP Medical Holding Zrt. társalapítója. A cég a Semmelweis Egyetemmel együttműködésben vezette be az új szolgáltatást.

A mesterséges intelligencia által felállított diagnózist minden esetben bőrgyógyász szakorvos hagyja jóvá, ugyanakkor a szoftver priorizálja a bejövő eseteket, megadja a differenciál diagnózist. Az első tapasztalatok szerint a MI 90 százalékban helyesen ismerte fel az elváltozást. 

Kovács Máté hangsúlyozta: 

Az előzetes várakozásaiknak megfelelően működik a rendszer.

A szakterületen legmodernebbnek számító technológia segítségével gyorsan és egyszerűen lehet kiszűrni a sürgős ellátást igénylő betegeket, több bejövő pácienst lehet sokkal kevesebb erőforrással ellátni, így rövidül a várakozás és a diagnózis megállapításának az ideje. Minden korosztályból, az ország minden részéből vannak felhasználók, köztük olyan betegek is, akik egyébként nem vagy sokkal később jutottak volna orvosi ellátáshoz – részletezte.

A Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikáján jelenleg 10 szakorvos vesz részt a rendszer működtetésében, akik terheltségtől függően átlagosan három–hat nap alatt diagnózist állítanak fel és a terápiás javaslatot tesznek a képet beküldőknek – mondta Poór Adrienn adjunktus. Tapasztalatai szerint eddig jól funkcionál a mesterségesintelligencia-alapú döntéstámogató rendszer, amellyel időt spórolnak meg, így gyorsul az ellátás.

Egy orvos átlagosan 20–40 esetet tud megnézni egy óra alatt.

A kimenet négyféle lehet: nincs teendő, vény nélküli vagy receptköteles gyógyszer felírása, illetve személyes konzultáció. Poór Adrienn szerint ugyanakkor valamilyen teendő szinte minden beküldőnél van.  

Hasonlóan nyilatkozott a tapasztalatokról Bánvölgyi András egyetemi adjunktus, a klinika általános ambulanciájának vezetője. Amennyiben a beküldött fotó alapján személyes konzultáció szükséges, az érintett betegnek lehetősége van felkeresni az egyetemi klinikát, de a lakóhely szerint illetékes ellátóhelyet is. Súlyosabb esetekben, így például melanoma malignum gyanújánál ugyanakkor kifejezetten a klinika vagy más egyetemi centrum felkeresését szorgalmazzák.