Százszor gyakoribbá válhatnak az India északi részét és Pakisztánt sújtó hőhullámok a klímaváltozás miatt – derül ki a brit meteorológiai szolgálat (Met Office) szerdán közzétett legfrissebb tanulmányából. A tanulmány a 2010 áprilisában és májusában mért csúcsértékeket vette alapul ahhoz, hogy felmérje, milyen összefüggés van az éghajlatváltozás és a hőhullámok gyakorisága között. Megállapították, hogy

ma már akár háromévente előfordulhatnak a korábban 300 évente mért szélsőséges hőmérsékleti értékek, ezáltal a klímaváltozás százsorosára növeli a hőhullámok esélyét.

A márciusban kezdődő hőhullámok már eddig is rekordokat döntöttek a régióban, és millióan kényszerültek arra arra, hogy változtassunk a munkavégzési szokásaikon és az életvitelükön: az elmúlt napokban India egyes részein a hőmérséklet elérte az 50 Celsius-fokot, míg Pakisztán egyes részein múlt vasárnap 51 Celsius-fokot is mértek – írta a CNBC.

Hindu devotees pray in the polluted waters of river Yamuna laden with foam, on a hot summer day in New Delhi on May 7, 2022. (Photo by Sajjad HUSSAIN / AFP)
Fotó: SAJJAD HUSSAIN / AFP

Márciusban 122 éve óta nem tapasztalt hőséget mértek márciusban, Pakisztánban pedig az eddigi legmelegebb áprilist. 

A hőhullámok mindig is jellemzők voltak a régió monszun előtti, áprilisi és májusi időszakára. A kutatásunkból azonban kiderül, hogy az éghajlatváltozás fokozza a hőhullámok intenzitását

– mondta Nikos Christidis, a tanulmány vezető kutatója.

A klímaváltozás jelenlegi hatásait figyelembe véve hasonló csúcsértékek ma már 3 évente is előfordulhatnak, az évszázad végére pedig akár 1,15 évi gyakoriságúak is lehetnek– figyelmeztetett a tanulmány. 

Az indiai kormány adatai szerint az áprilisi maximális átlaghőmérséklet 35,30 Celsius-fok volt, vagyis éppen csak elmaradt a 2010-es 35,42 és a 2016-os 35,32 Celsius-fok mögött. A márciusi maximális átlaghőmérséklet 33,10 Celsius-fok volt, ami az elmúlt 122 év legmagasabb átlagos maximum-hőmérséklete, és valamivel magasabb a 2010 márciusában mért korábbi rekordnál.

A hőhullám azóta enyhült, de a legmagasabb hőmérsékletek egyes területeken valószínűleg ismét elérik majd az 50 Celsius-fokot. A tudósoknak a hónap végéig még várniuk kell, amikor az összes áprilisi és májusi hőmérsékleti rekordot összesíteni tudják, hogy kiderüljön, az idei hőhullám meghaladja-e a 2010-ben tapasztalt kiugró értékeket.