Jelentős aggályokat vet fel a brit kormány bejelentése, mely szerint módosítaná az Egyesült Királyság EU-tagságának megszűnését szabályozó feltételrendszert, és a jövőben nem alkalmazná annak bizonyos elemeit – jelentette ki Maros Sefcovic, az Európai Unió intézményközi kapcsolatokért felelős biztosa, aki hangsúlyozta:

átfogó célunk, hogy a jegyzőkönyv keretein belül találjunk közös megoldásokat. Ez a módja annak, hogy biztosítsuk a jogbiztonságot és a kiszámíthatóságot az észak-írországi emberek és vállalkozások számára.

A brit kormány kész egyoldalúan módosítani a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréhez csatolt észak-írországi protokollt – közölte Lizz Truss a londoni parlamentben.
Fotó: PRU / AFP

 

A britek módosítanák az északír-jegyzőkönyvet

Az észak-írországi protokoll ügye jelenleg a legélesebb viszály forrása az Európai Unió és a brit kormány között. A Brexit-megállapodáshoz fűzött 64 oldalas dokumentum alapján Észak-Írország a brit EU-tagság megszűnése után is harmonizált árukereskedelmi viszonyrendszerben maradt az EU egységes belső piacával és vámuniójával, annak érdekében, hogy ne kelljen újból fizikai ellenőrzést bevezetni az Ír Köztársaság és Észak-Írország határán.

A 499 kilométeres, valaha katonai szigorral őrzött határon – amely a Brexit óta az Egyesült Királyság és az EU egyetlen közös szárazföldi vámhatára – az 1998-as nagypénteki megállapodás által elindított észak-írországi megbékélési folyamat egyik legfontosabb eredményeként hosszú évek óta semmiféle ellenőrzés nincs. Így viszont a protokoll alapján a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalmat kell eseti ellenőrzéseknek alávetni észak-írországi kikötőkben, annak megakadályozására, hogy Észak-Írországból Írországba – vagyis az unió egységes piacára – ellenőrizetlen termékek kerüljenek be.

A konzervatív párti brit kormány és az észak-írországi britpárti protestáns pártok hosszú ideje követelik az EU-tól a protokoll átalakítását.Arra hivatkoznak, hogy a brit-északír kereskedelem ellenőrzési kötelme kikezdi Észak-Írország alkotmányos pozícióját az Egyesült Királyságon belül. 

A britek nem akarnak felesleges tárgyalásokat

Liz Truss kedden, a londoni alsóházban tartott tájékoztatóján közölte, hogy kormánya az észak-írországi jegyzőkönyv egyoldalú módosítására készül; az erről szóló törvénytervezetet már a következő hetekben beterjeszthetik a londoni parlament elé. A tervezett törvény "fölösleges bürokráciától mentes zöld folyosót" hozna létre azoknak az áruknak, amelyek az Egyesült Királyságon belül maradnak, vagyis biztosan nem kerülnek át Írországba és így az EU egységes belső piacára. A módosítás felszámolja a brit szabványoknak megfelelően gyártott, észak-írországi értékesítésre szánt áruk forgalmának szabályozói akadályait, ugyanakkor biztosítja az EU-piacra tartó áruk teljes körű ellenőrzését az uniós jog alapján.

Az észak-írországi parlament, a Stormont épülete Belfastban.
Fotó: Paul Faith / AFP

A brit külügyminiszter hangsúlyozta: kormánya kész tárgyalásokon rendezni a protokoll ügyét az Európai Unióval,

abban az esetben, ha tárgyalásos úton is el lehet érni ugyanazt az eredményt.

Maros Sefcovic a bejelentésére reagálva közölte: amennyiben az Egyesült Királyság úgy dönt, hogy folytatja a jegyzőkönyv alapvető alkotóelemeit elutasító törvényjavaslat elfogadásának ügymenetét, az Európai Uniónak minden rendelkezésére álló eszközzel és intézkedéssel válaszolnia kell arra.

A biztos emlékeztetett: az észak-írországi jegyzőkönyv a Brexit-megállapodás szerves részét képezi. Mindkét fél tárgyalt, megállapodott és ratifikálta ezeket a megállapodásokat.

A választást ugyan elveszítette, a határháborút azonban még megnyerheti a DUP

Észak-Írországban a minap újjáválasztották a helyi parlamentet, de a legnagyobb protestáns erő, a második helyen végzett, erőteljesen EU-szkeptikus irányvonalú Demokratikus Unionista Párt (DUP) közölte: addig nem delegál miniszterelnök-helyettest a felekezeti hatalommegosztáson alapuló kormányba, amíg a protokoll ügye meg nem oldódik.

Az ír sziget egy évszázaddal ezelőtti megosztása óta most első ízben a brit fennhatóság ellen küzdő egyesítéspárti katolikus mozgalom fő ereje, az elkötelezetten EU- és protokollpárti Sinn Féin veheti át az észak-írországi miniszterelnöki tisztséget, mivel e párté lett a legnagyobb frakció a belfasti parlamentben. A rendezési megállapodás értelmében azonban a katolikus és a protestáns pártok csak együtt alakíthatnak kormányt, így a DUP delegáltja nélkül nem kezdheti el a munkát az új Stormont.

Észak-Írország nem része Nagy-Britanniának, de vele együtt alkotja az Egyesült Királyságot a brit korona fennhatósága alatt.

Nagy-Britannia 2020. január 31-én lépett ki az Európai Unióból, de továbbra is több ezer olyan jogszabály és szabályozás van érvényben, amely még a brit EU-tagság évtizedei alatt született. Az Európai Unió és London vitája abból ered, hogy a Brexit-megállapodáshoz fűzött, 64 oldalas jegyzőkönyv alapján az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország a Brexit után is harmonizált viszonyrendszerben maradt az Európai Unió egységes belső piacával és vámuniójával. Így viszont a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalmat eseti ellenőrzéseknek kell alávetni annak megakadályozására, hogy Észak-Írországból Írországba - vagyis az uniós egységes piacra - ellenőrizetlen termékek kerüljenek be. Ez a megoldás az ára annak, hogy ezeket az ellenőrzéseket nem Észak-Írország és az Ír Köztársaság határán kell elvégezni.