Őrizetbe vette Štefan Harabint, a szlovák legfelsőbb bíróság volt elnökét és korábbi igazságügy-minisztert a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA), amely extrémizmus bűncselekményének gyanújával indított eljárást ellene – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a rendőrség közlésére hivatkozva hétfőn. 

A volt főbíró ellen indult eljárás részletes okairól a rendőrség az ügyben folyamatban lévő vizsgálatra hivatkozva nem adott tájékoztatást. Štefan Harabin, aki korábban államfőjelöltként is indult a szlovák elnökválasztáson, a jelenlegi kormány és Zuzana Čaputová államfő erőteljes kritikusaként ismert a szlovák politikában. Folyamatosan kritizálta például a kormány koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedéseit, és bírálta Szlovákiának az orosz–ukrán konfliktus kapcsán kialakított hivatalos álláspontját, benne az Oroszország elleni szankciópolitikával. 

A TASR jelentése szerint korábban több kormánypárti képviselő is feljelentést tett Harabin ellen azon kijelentéseivel összefüggésben, amelyeket az orosz–ukrán konfliktussal kapcsolatban tett.