Befejeződött a rendőrségi vizsgálat a koronavírus-járvány elleni korlátozások idején tartott Downing Street-i partik ügyében, és a hatóságok 126 esetben róttak ki pénzbírságot – közölte csütörtökön a londoni rendőrség.

LONDON, UNITED KINGDOM - JANUARY 19, 2022: A demonstrator holds a placard reading 'Waiting for Graywash' refering to Sue Gray's investigation into alleged parties in Downing Street outside Houses of Parliament on January 19, 2022 in London, England. A senior civil servant Sue Gray is currently conducting an investigation into several alleged lockdown rule-breaking parties in Downing Street as Boris Johnson denied being warned that the garden party on 20 May 2020 could be against Covid-19 rules in place at the time. (Photo by WIktor Szymanowicz/NurPhoto) (Photo by WIktor Szymanowicz / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: WIktor Szymanowicz / NurPhoto via AFP

 

A Scotland Yard nem fedte fel a megbírságoltak kilétét, de a brit kormány már korábban hivatalosan bejelentette, hogy az ügyben Boris Johnson miniszterelnök és felesége, Carrie Johnson, valamint Rishi Sunak pénzügyminiszter is pénzbüntetést kapott. 

Boris Johnson a modern brit politikatörténetben az első olyan, hivatalban lévő brit miniszterelnök, akit törvénysértés miatt hatósági szankcióval sújtottak.

Kenneth Branagh alakítja a Coviddal küzdő Boris Johnsont (videóval)

Boris Johnsonná válik az Oscar-díjas Sir Kenneth Branagh a Sky filmdrámájában, amely a miniszterelnök küzdelmét mutatja be a Covid-járvány első hulláma ellen, és a saját életéért is.

A Scotland Yard tájékoztatása szerint voltak olyanok, akikre több bírságot is kiszabtak. A Downing Street azonban csütörtökön közölte: Johnson nem kapott rendőrségi értesítést arról, hogy további bírságokkal kell számolnia. 

A csütörtöki rendőrségi beszámoló szerint a vizsgálatot végző tizenkét nyomozó 345 dokumentumot, 510 fényképet és térfigyelő kamerák készítette felvételt nézett át, és 204 vizsgálati kérdőívet küldött ki. A Scotland Yard hangsúlyozza, hogy a vizsgálat során senkit nem hallgattak ki személyesen bűnügyi gyanúsítottként. 

A rendőrség nyolc olyan esetet vizsgált, amelyekben felmerült a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt korlátozások megsértésének lehetősége. Ezek a kihágások 2020. május 20. és 2021. április 16. között történtek. A Scotland Yard közölte azt is, hogy a vizsgálat 460 ezer fontba (210 millió forintba) került. 

A vizsgálat előzményeként az év elején kiderült, hogy a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban és más kormányintézményekben a koronavírus-járvány megfékezésére korábban elrendelt szigorú korlátozások idején több kerti partit, társasági összejövetelt is tartottak, nem egyszer Boris Johnson miniszterelnök részvételével. 

A közkeletűen „partygate” néven emlegetett ügy Johnson 2019-ben kezdődött miniszterelnöki időszakának eddigi legnagyobb belpolitikai botrányává fajult.

A kormányfő hivatalosan elnézést kért, azonban többször is jelezte, hogy nem kíván távozni tisztségéből. Ez azonban nem feltétlenül csak rajta múlik. 

Az ellenzék a botrány kipattanása óta folyamatosan Johnson lemondását követeli, de egyöntetű médiaértesülések szerint a kormányzó Konzervatív Párt alsóházi frakciójának tagjai közül is egyre többen szeretnének bizalmi szavazást a miniszterelnök ellen. 

A Konzervatív Párt szabályzata szerint a frakciótagság legalább 15 százalékának – a jelenlegi létszám alapján 54 képviselőnek – kell kezdeményeznie a miniszterelnökkel szembeni bizalmi szavazást ahhoz, hogy a tory frakció illetékes bizottsága elrendelje a voksolást. A folyamat azonban titkos, és csak akkor derül ki, hogy a kezdeményezés sikerrel járt-e, ha összegyűlik a szavazás elrendeléséhez minimálisan szükséges számú levél.