A Kereszténydemokrata Unió (CDU) vártnál nagyobb arányú győzelmét jelzik a németországi Észak-Rajna–Vesztfáliában vasárnap tartott tartományi törvényhozási (Landtag-) választásról urnazárás után megjelent első adatok, a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll).

A két országos közszolgálati televízió (ARD, ZDF) megbízásából készített felmérések szerint a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP) kormányzó CDU a szavazatok 35 százalékát szerezhette meg. Ez erősödés az előző, 2017-es Landtag-választáson elért 33 százalékhoz képest.

A második helyen a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) áll, 27,5-28 százalékkal, gyengülve az öt évvel korábbi 31,2-hez képest.

A választás előtt készített utolsó közvélemény-kutatások még azt mutatták, hogy a CDU és az SPD támogatottsága nagyjából megegyezik, és a CDU előnye a felmérések statisztikai hibahatárán belül van. Németország legnépesebb, csaknem 18 millió lakosú tartományában a Zöldek pártja az exit pollok alapján a 2017-ben elért 6,4 százalékhoz viszonyítva csaknem megháromszorozta támogatottságát, és 18-18,5-es eredménnyel előrelépett a harmadik számú politikai erővé, maga mögé utasítva az FDP-t.

A liberálisok támogatottsága ugyancsak nagyságrendekkel változott, de ellenkező irányban, a 2017-es 12,6 százalékról egészen 5-5,5-ig süllyedhetett.

Szintén az 5 százalékos bejutási küszöb körüli eredményt jeleznek az exit pollok a jobbközép CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) pártnak, amely ugyancsak a szavazatok 5,5-6 százalékát gyűjthette össze, a 2017-es 7,4 után.

Az AfD így a Saar-vidéken és a Schleswig-Holsteinben tartott Landtag-választás után már a harmadik tartományi választáson gyengül az idén. Az újabb kudarc tovább erősítheti az országszerte jellemző trendet, amely azt mutatja, hogy az AfD főleg a keleten, az egykori NDK területén élő választókat tudja megszólítani, és az ország nyugati részén nehezen szerez 5 százaléknál nagyobb támogatottságot.

BERLIN, GERMANY - APRIL 19: Olaf Scholz, Chancellor of Germany issues a statement following a virtual meeting with world leaders at the Chancellery on April 19, 2022 in Berlin, Germany. Chancellor Scholz joined in discussions with leaders of the United States, Great Britain, France, Japan, Poland, Romania, Italy, the European Council, the European Commision and NATO. (Photo by Clemens Bilan - Pool/Getty Images) 1240088540
Fotó: Clemens Bilan / Pool/Getty Images

Az ARD és a ZDF megbízásából készített exit pollok alapján nincs más párt, amelynek támogatottsága akár csak megközelíti az 5 százalékot, így valószínűleg nem lesz új szereplő a düsseldorfi Landtagban a következő öt évben. A kormányalakítással ismét próbálkozhat a CDU, amelynek vezetője, Hendrik Wüst az előző ciklus utolsó szakaszában, tavaly októberben vette át a miniszterelnöki tisztséget Armin Laschettől, aki a CDU és a testvérpárt bajor Kereszténydemokrata Unió (CSU) sikertelen kancellárjelöltje volt a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson.

Egyelőre nyitott kérdés, hogy a CDU milyen összetételű koalícióban vezetheti a nagysága és gazdasági ereje révén a legfontosabbak közé tartozó német tartományt. Németországban legközelebb októberben, Alsó-Szászországban tartanak tartományi választást.