A 18 éves Salvador Ramos – aki 19 gyermeket és két tanárt ölt meg a San Antoniótól 135 kilométerre fekvő Uvalde város egyik általános iskolájában – egyetlen osztályteremben barikádozta el magát – közölték a hatóságok szerdán. 

A gyilkos elbarikádozta magát, bezárta az ajtót, és elkezdte lőni az osztályteremben tartózkodó gyerekeket és a tanárokat

 – mondta a texasi Közbiztonsági Minisztérium hadnagya, Christopher Olivarez. Hozzátette, hogy a rendőrök végül betörtek az osztályterembe, és megölték a fegyveres támadót. A rendőrök az iskola ablakait is betörték, hogy a többi diák és a tanár minél hamarabb kijuthassanak az épületből. Az AP hírügynökség közölte, hogy az összes áldozat ugyanahhoz a negyedik osztályhoz tartozott. 

A girl cries, comforted by two adults, outside the Willie de Leon Civic Center where grief counseling will be offered in Uvalde, Texas, on May 24, 2022. - A teenage gunman killed 18 young children in a shooting at an elementary school in Texas on Tuesday, in the deadliest US school shooting in years.The attack in Uvalde, Texas -- a small community about an hour from the Mexican border -- is the latest in a spree of deadly shootings in America, where horror at the cycle of gun violence has failed to spur action to end it. (Photo by allison dinner / AFP)
Egy kislányt vigasztalnak a Willie de Leon Civic Center előtt, ahol a gyászolóknak tanácsadást biztosítanak a texasi Uvalde-ban 2022. május 24-én.  Fotó: ALLISON DINNER / AFP

A nyomozók nem közölték a támadó indítékát, de az FBI-jal együttműködve átnézik az Uvalde-i támadói közösségi média oldalait, hogy kiderítsék, voltak-e előrelátható látható jelei a lövöldözésnek.

Ramos a közösségi médiában tett arra utaló jeleket, hogy támadást készíthet elő

 – mondta Roland Gutierrez szenátor. A fegyveres támadó azt sugallta, hogy a gyerekeknek vigyázniuk kell, és arról is megosztott bejegyzést, hogy 18. életévének betöltése után két támadófegyvert is vásárolt. A nyomozók úgy vélik, Ramos a lövöldözés során használt fegyverekről posztolt fotókat az Instagramon.

Az erősen spanyolajkú Uvalde városában elkövetett támadás 10 év óta a leghalálosabb iskolai lövöldözés az Egyesült Államokban. 2012 decemberében egy fegyveres 20 gyermeket és hat felnőttet ölt meg a connecticuti Newtownban lévő Sandy Hook Általános Iskolában.

Emelkedtek az amerikai fegyvergyártócégek részvényárfolyamai a tragédia másnapján

Amerika öt legnagyobb állami fegyver- és lőszergyártójának részvényárfolyama is szerda reggel - tudatta az Independent.

10 óra 15 perckor a Sturm, Ruger & Company, a legnagyobb értékű amerikai fegyvergyártó 2,3 százalékkal, míg a második legnagyobb gyártócég, a Smith & Wesson Brands mutatói 7,2 százalékkal emelkedtek.

A fegyvergyártók részvényárfolyamai a tömeges lövöldözések után jellemzően emelkedésnek indulnak a közelgő szabályozástól való félelmek miatt. Ennek oka az, hogy az amerikaiak hajlamosak fegyvereket és lőszereket vásárolni, amikor a fegyvertartás ismét napirendre kerül. A fegyver- és lőszergyártók részvényárfolyamai a 2012-es Sandy Hook Általános Iskolában történt mészárlás és a 2015-ös San Bernardino-i lövöldözés után is emelkedtek.