A belügyminisztérium illetékesének tájékoztatása szerint az új vízumszabályok az Oroszországban külföldi ügynökként bejegyzett szervezetek munkatársaira, a demokratikus ellenzék tagjaira, valamint a civil társadalom képviselőire, illetve családtagjaikra terjednek ki. A vízumok ideje jelentősen hosszabb lesz a schengeni övezetbe beutazó oroszok turistáknak járó 90 napos időkeretnél.

A szóvivő ugyanakkor nem közölte, hogy Németország hány orosz állampolgárt fogadna be, mondván, nehéz megítélni, hány embert érinthet a vízumkönnyítés, mindazonáltal leszögezte, hogy a kérvényezőknek hitelt érdemlően kell bizonyítaniuk, hogy közvetlenül fenyegetve vannak Oroszországban.

21 March 2022, Berlin: A construction crane works on a high-rise building construction site against the backdrop of the Berlin TV Tower. Photo: Monika Skolimowska/dpa-Zentralbild/ZB (Photo by Monika Skolimowska / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP)
Németországban könnyítettek a vízumigénylési eljáráson, és meghosszabbították a tartózkodási engedély érvényességét az Oroszországból érkező menekültek számára, hogy befogadhassák az ellenzékieket.
Fotó: MONIKA SKOLIMOWSKA / AFP

 

Becslések szerint az Ukrajna ellen indított háború kezdete óta körülbelül egymillió orosz menekült el szülőhazájából olyan országokba, ahová vízum nélkül beutazhatnak, mint például Grúziába és Örményországba. Erről itt írtunk részletesebben:

Több orosz zsidó menekül Izraelbe, mint ukrán

Az izraeli tisztviselők igyekeznek kezelni az orosz zsidók beáramlását, miközben menekülnek a megbénító gazdasági szankciók következményei elől.

Hírügynökségek felidézik, hogy már a február 24-én indult ukrajnai orosz hadművelet előtt is számos orosz ellenzéki élt Németországban. Emlékezetes, hogy az orosz ellenzék egyik vezéralakját, Alekszej Navalnijt felépüléséig Németországban kezelték, miután a laboratóriumi vizsgálatok szerint a politikust megmérgezték. Navalnij azóta visszatért Oroszországba, ahol 13 év fegyházbüntetésre ítélték.

A moszkvai bíróság tizenhárom év fegyházbüntetésre ítélte Alekszej Navalnijt