Frissítés: a kormányfő közölte: létrehoznak egy rezsivédelmi és egy honvédelmi alapot, a bankokat, biztosítókat, a nagy kereskedelmi láncokat, az energiaipari és kereskedő cégeket, a telekommunikációs vállalatokat és a légitársaságokat pedig arra kötelezik, hogy az extraprofitjuk nagy részét ebbe a két alapba fizessék be.

Itt a bejelentés: megadóztatják az extraprofitot

Egyre nehezebb és költségesebb megvédeni a családokat, ráadásul a honvédséget is meg kell erősítenünk. Ezért a kormány egy rezsivédelmi és egy honvédelmi alapot hoz létre – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán.

 

Délután bejelentés!
– írta Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalára.

Kedden az Országgyűlés megszavazta az Alaptörvény 10. módosítását, amelynek értelmében a szomszédban zajló háború okán is veszélyhelyzetet hirdethet a kormány. A sarkalatos részek elfogadásához a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazatára volt szükség.

A háború és a szankciók hatalmas gazdasági felfordulást, drasztikus áremelkedést okoztak 

fogalmazott Orbán Viktor a Facebookra feltöltött videójában. A kormányfő figyelmeztetett: a világ egy gazdasági válság küszöbén áll. Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia, és meg kell védeni a családok anyagi biztonságát. Ehhez a kormánynak mozgástérre, azonnali cselekvésre való képességre van szüksége.

A kormány tagjaitól azt várom, hogy a megszerzett bizalmat megőrizzék, a megelőlegezett bizalmat valóra váltsák. Ez most különösen embert próbáló feladat lesz

mondta a miniszterelnök, miután Novák Katalin köztársasági elnök a kormányfő javaslatára kinevezte a minisztereket.