Pekingben több tucat metróállomást és buszjáratot zártak le szerdán, hogy megfékezzék a koronavírus terjedését, és a város elkerülje azt, hogy Sanghaj sorsára jusson, ahol már több mint egy hónapja szigorú kijárási korlátozás van érvényben – tudatta a Reuters.

A fővárosban több mint 40 metróállomást zártak le, valamint 158 buszjáratot töröltek

 –  közölték a szolgáltatók. A legtöbb ilyen állomás és útvonal a pekingi járvány epicentrumában, a Csaojang kerületben van. A 22 milliós városban iskolákat, valamint üzleteket és lakóépületet vontak karantén alá a veszélyeztetett területeken, és sokan készleteket halmoznak fel arra az esetre, ha a teljes lezárásra kerülne sor.  

A subway staff member stands guard at the entrance of a closed subway station in the central business district in Beijing on May 4, 2022. - Beijing closed dozens of subway stations on May 4, as Covid restrictions slowly constrict movement across the Chinese capital of over 21 million people. (Photo by Jade GAO / AFP)
Fotó: JADE GAO / AFP

A napi több tucat új megbetegedés miatt Peking igyekszik elkerülni a teljes lezárást, ahogyan kezdetben Sanghaj is tette, és inkább abban reménykedik, hogy a tömeges vizsgálatoknak köszönhetően sikerül izolálni a vírust, mielőtt az az egész városban elterjedne. A 16 pekingi kerületből tizenkettőben ezen a héten a három körös tesztelésből a második vizsgálatot végezték el.

Sanghajban egyelőre nem látni a korlátozások végét: 

több mint egy hónap elteltével Kína legnagyobb városában és pénzügyi központjában a legtöbb ember még mindig nem hagyhatja el lakóhelyét. A város egy részében enyhe mértékben enyhítettek a szigorú korlátozásokon, háztartásonként egy személy már elhagyhatja lakóhelyét gyors sétára és egy kis bevásárlásra a szupermarketekben.

Commuters take a ride on a subway in Beijing on April 18, 2022. (Photo by WANG Zhao / AFP)
Ingázók a pekingi metrón 2022. április 18-án
Fotó: WANG ZHAO / WANG Zhao / AFP

A legfrissebb adatok szerint Sanghajban 63 új esetet találtak a legszigorúbb zár alá eső területeken kívül, ami arra utal, hogy a városnak még sokat kell tennie ahhoz, hogy elérje azt a célt, hogy több napig egyetlen eset se forduljon elő, ugyanis csak ekkor tudnak jelentős értékben enyhíteni a korlátozásokon.

Kína zéró Covid-stratégiája negatívan hat a gazdasági teljesítményre, és ezzel kárt okoz az ott befektető nemzetközi vállalatoknak. Kedden egy újabb kínai nagyváros, a 12 millió fős Csengcsou is bejelentette az otthoni munkavégzés és más koronavírus-korlátozások bevezetését. Az Apple iPhone-gyártójának, a Foxconn gyárának is helyet Csengcsou több tucat nagyvároshoz csatlakozott ezzel, ahol teljes vagy részleges lezárások van érvényben.