A feltételezések szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök hivatalosan hadat üzenhet Ukrajnának, és beszédében bejelenthet valamilyen általános mozgósítást – írja a Sky News. A híroldal által megszólaltatott elemző szerint azonban meglepő lenne, ha az orosz elnök a győzelem napján ezt megtenné. Hozzátette, hogy az orosz erők valószínűleg továbbra is megpróbálják bevenni a kelet-ukrajnai Luhanszk és Donyeck tartományokat. 

Putyin a győzelem napja alkalmából tartott beszédében üdvözölte a Szovjetunió „diadalát” a náci Németország felett. Szerinte ez „példátlan hősi bravúr” volt, és Oroszországnak biztosítania kell, hogy „a globális háború borzalma soha ne ismétlődjön meg”. 

Az orosz elnök a jelenkorra reagálva hozzátette, hogy Oroszország „hiába” próbált kompromisszumot kötni biztonsági kérdésekben a NATO-val, hiszen az Észak-Atlanti Szerződés Szervezetének országai

nem akartak hallani minket... ez azt jelenti, hogy a valóságban egészen más terveik voltak.

A screen shows Russian President Vladimir Putin giving a speech as servicemen line up on Red Square during the Victory Day military parade in central Moscow on May 9, 2022. - Russia celebrates the 77th anniversary of the victory over Nazi Germany during World War II. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)
Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

Putyin azt is mondta, hogy 

nyíltan újabb büntetőakciót készít elő Ukrajna Donbasz régiójában, és szerinte elfogadhatatlan nyomás van jelen az orosz határ mentén, amely fenyegeti Oroszország biztonságát.

Az orosz elnök azt is állította, hogy 

a nyugati világ már felkészült arra is, hogy Oroszországot a Krím félszigettel együtt megszállja. 

Hozzátette, hogy az Ukrajna elleni háború „megelőző csapás volt az agresszor ellen”. A beszédet a következő szavakkal zárta: 

Dicsőség a dicsőséges fegyveres erőinknek, Oroszországnak, a győzelemért! Hurrá!

Russian Defence Minister Sergei Shoigu salutes to soldiers as he is driven along Red Square during the Victory Day military parade in central Moscow on May 9, 2022. - Russia celebrates the 77th anniversary of the victory over Nazi Germany during World War II. (Photo by Alexander NEMENOV / AFP)
Fotó: ALEXANDER NEMENOV / AFP

A második világháború Európában 1945. május 9-én ért véget, amikor a náci Németország aláírta a fegyverletételt, pár nappal az országot irányító diktátor, Adolf Hitler öngyilkossága után. A szörnyű pusztítással járó háború végét jelző nap a Szovjetunió, majd később Oroszország számára azóta is meghatározó időpont.  

A Russian Yars intercontinental ballistic missile launcher parades through Red Square during the general rehearsal of the Victory Day military parade in central Moscow on May 7, 2022. - Russia will celebrate the 77th anniversary of the 1945 victory over Nazi Germany on May 9. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)
Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

2014-ben a Krím félsziget megszállását is ünnepelte Oroszország és a Vörös téren a fasizmus felett aratott győzelemről szónokló Vlagyimir Putyin, aki ugyanazon a napon Szevasztopolba is elrepült, hogy kifejezze diadalát. Az idei évben azonban nem valószínű, hogy hasonló sikereknek örülhet az orosz elnök, ugyanakkor elképzelhető, hogy ezen a napon megtörténik a formális hadüzenet, a harcok beszüntetése vagy épp az általános mozgósítás. A katonai felvonulást az idén is biztosan megtartják.