A vártnál lassabb orosz előrenyomulás és a második világháborús győzelmet ünneplő május 9-i dátum közeledése azt eredményezheti, hogy Vlagyimir Putyin hivatalosan is hadat üzen Ukrajnának – írja a CNN.

Mindennek nem csupán szimbolikus jelentősége lenne, de lehetővé tenné a tartalékosok és a sorkatonák bevetését, sőt az általános mozgósítást is a háborús erőfeszítések érdekében. 

A győzelem napjának nyugati elemzők szerint óriási a jelentősége Oroszországban, 

amit Putyin kihasználhat céljai elérésének segítésére. Propaganda szempontjából vagy egy nagy harctéri győzelem, vagy a további eszkaláció bejelentése szolgálhatja az orosz elnök terveit, de akár mind a két témában történhet lépés.

A street vendor sales badges depicting Russian President Vladimir Putin during a rally organised by Serbian ultra nationalists organisations in Belgrade on April 15, 2022, to protest against the Serbian authorities for voting to suspend Russia's membership in the UN Human Rights Council. (Photo by Andrej ISAKOVIC / AFP)
Fotó: ANDREJ ISAKOVIC / AFP

Moszkva mindeddig ragaszkodott ahhoz, hogy Ukrajnában nem háború vagy invázió zajlik, hanem különleges katonai művelet, melynek célja a megtámadott ország nácimentesítése. Tekintve, hogy május 9-én pont a nácikkal szemben aratott győzelmet ünnepli Oroszország, ez ideális időpont lehet a hadüzenethez, noha a zsidó származású Volodimir Zelenszkij által vezetett Ukrajnát némiképp furcsa azzal vádolni, hogy nácik uralma alatt áll.

A nevezetesen dátumon megtett hivatalos hadüzenet növelheti a háború támogatását az orosz közvéleményben, és 

az általános mozgósítás és a sorkatonák frontra küldésének lehetősége segíthet pótolni az orosz csapatok súlyos veszteségeit az élőerő területén. 

A kezdeti támadás sikertelenségét követően Oroszország a keleti fronton, a Donbasz régióban összpontosította seregeit, ami 2014 óta gyakorlatilag a konfliktus frontvonala.

Azonban a Pentagon szerint az orosz háborús erőfeszítések továbbra is sok kívánnivalót hagynak maguk után, azokat a gyenge vezetés és logisztika vagy épp az alacsony morál egyaránt hátráltatja.

Az amerikai hírszerzés információi szerint a kivérzett orosz csapatok részéről is mind jobban érzékelhető a további veszteségektől való félelem, miközben egyre közeledik a május 9-i időpont. Az erőteljes ukrán ellenállás azt is eredményezheti, hogy az oroszok más területen igyekeznek katonai sikereket elérni. 

Ez lehet egy Odesszával szembeni támadás vagy épp Mariupol teljes kontrolljának a bejelentése.

Megtörténhet a Luhanszki és Donyetszki Népköztársaságok Oroszországhoz csatolása vagy épp Herszon központtal egy újabb hasonló népköztársaság létrehozása is.
A nevezetes dátumot Moszkva azért is igyekezhet minden lehetséges módon kihasználni, hogy elterelje a figyelmet a harctéri kudarcokról. Ugyanakkor a győzelem napján megtett hadüzenet ironikus módon pont a háborús erőfeszítések kudarcának beismerését is jelentené.