A davosi Világgazdasági Fórum (WEF) nem lenne teljes a legendás befektető, Soros György beszéde nélkül. A milliárdos kedden szólt a svájci helyszínen található hallgatóságához és elmondta, hogy az Ukrajnával szembeni orosz invázió könnyen jelentheti a harmadik világháború kezdetét – olvasható a Reuters tudósításában.

A 91 éves milliárdos szerint az is lehetséges, hogy ezt a támadást a civilizációnk sem éli túl, ezért 

a legjobb – és talán az egyetlen – megoldás a nyugat számára Putyin mielőbbi legyőzése lehet.

Fotó: Fabrice COFFRINI / AFP

A magyar származású üzletember szerint hiába mondja Putyin azt, hogy a "különleges művelet" Ukrajnában a terveknek megfelelően alakul, valójában azt már hibának tartja és a tűzszünetről szóló megállapodásra készül. Soros szerint azonban ez elérhetetlen, mert Putyin szavaiban nem lehet bízni, ráadásul minél gyengébb, annál kiszámíthatatlanabbá válhat.

Az orosz földgáz kapcsán Soros kiemelte, hogy az Európai Uniónak azt is meg kell értenie, hogy 

Putyin bármikor dönthet annak elzárása mellett, amíg azzal tényleg igazi fájdalmat tud okozni.

Ugyanakkor elmondta, hogy nem tudja a háború kimenetelét megjósolni, de úgy látja Ukrajnának van esélye a küzdelemben.

A milliárdos szerint a világ messze legnagyobb területű országa, Oroszország, valamint a második legnagyobb gazdaság, Kína vezetik a zárt társadalmak felemelkedését. Ezeket az országokat az egyéni alárendeltsége jellemzi az állammal szemben. Joe Biden amerikai elnök szavait visszhangozva ő is arról beszélt, hogy a nyugat és autokratikus kormányok állnak harcban, ám eléggé pesszimistán látja a jövőt: 

Míg az elnyomó rendszerek felemelkedőben vannak, addig a nyílt társadalmak ostrom alatt állnak. 

Ezekre Kína és Oroszország jelentik a legnagyobb veszélyt.

Soros szerint a digitális technológiák, és különösen a mesterséges intelligencia segítették Kínát abban, ogy személyes adatokat gyűjtsön és ezek segítségével figyelje és kontrollálja a polgárait.

A pekingi tisztviselők azonban visszautasítják a kívülről érkező kritikákat, azokat az elavult, gyarmati gondolkodás gyümölcsének tartják. Ehelyett az ország fejlődését hangsúlyozzák, melynek keretében az ország élén álló kommunista párt újjáépítette Kínát és 800 millió embert emelt ki a szegénységből.

Soros szerint ugyanakkor a kínai elnök, Hszi Csin-ping zéró-covid stratégiája hibás és majdnem a nyílt lázadás szélére lökte Sanghajt. Ez és más hibái a milliárdos szerint sokat romboltak a párton belüli befolyásán, sőt akár a harmadik ciklusát sem lesz képes emiatt biztosítani. Amennyiben ez mégis sikerülne Hszi-nek, akkor sem biztos, hogy a Politbüro tagjainak kiválasztásában szabad kezet kap majd.