Egy mississippi bíróságon nyújtott be keresetet a Las Vegas-i székhelyű GenBioPro, amiben azt az állami határozatot támadja meg a cég, ami az abortuszhoz használt tablettákat korlátozná. A cég ilyen abortusz gyógyszereket gyárt. Az USA-ban az esetek nagyjából felében gyógyszeres abortuszhoz folyamodnak - írta meg a Reuters.

Több mint valószínű, hogy a gyógyszeres abortuszról szóló peres eljárás kerül a középpontba, ha a Legfelsőbb Bíróság megsemmisíti az 1973-as Roe kontra Wade határozatot, ami a legális terhességmegszakítás alapját jelentette az országban.

Elvennék az abortuszhoz való alkotmányos jogot az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságáról kiszivárgott dokumentum szerint a bírák hatályon kívül helyezhetik azt a döntést, amely megadja az alapvető jogot az abortuszhoz az országban.

A szintén Mississippiből származó eset az állam azon törekvésére vonatkozik, hogy betiltsák az abortuszt a terhesség 15. hete után.

A GenBioPro a mifeprisztont, a gyógyszeres abortuszban használt két gyógyszer egyikét árulja. A cég egy 2020-as perben azzal érvelt, hogy a Mississippi által a tablettákra vonatkozó korlátozások ellentétesek az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságának (FDA) abortuszra vonatkozó engedélyével. A cég azzal érvelt, hogy az FDA határozata megelőzi az állami törvényt, vagyis a szövetségi állam intézkedése élvez prioritást.

Protest for reproductive and voting rights
Fotó: NurPhoto via AFP

Több mint egy tucat állam tervezi az abortusz teljes betiltását, ha a Roe kontra Wade ügy megdől. Ezek a tiltások azonban nehezen lesznek betarthatók a gyógyszeres abortusz miatt, hiszen a nők az interneten vagy más államokból könnyen beszerezhetik majd ezeket a készítményeket.

Tömegével rendelik Európából az abortusztablettát az amerikaiak

Miután várhatóan több államban is betilthatják a terhességmegszakítást, pánikvásárlás alakult ki.

Egy olyan világban, ahol nincs a Roe, a gyógyszeresabortusz lesz a legnagyobb kihívás a terhesség megszakítást tiltani kívánó államoknak

– mondta  Pittsburg-i Egyetem jogi karának professzora, a reproduktív jogok szakértője Greer Donley.

A GenBioPro keresetében Mississippi állam több tervezett szabályozását is megtámadná, többek között azt, mai előírná, hogy a nőknek orvosi jelenlétben kellene bevenni az abortusz tablettát. Mississippi annak a 19 államnak az egyike, ahol ezeknek a gyógyszereknek a beszerzése orvosi látogatáshoz kötött, bár ezt a feltételt az FDA nem írja elő.

A vállalat azzal érvel, hogy a Mississippiben hozott korlátozások felborították az FDA egyensúlyát a kockázatcsökkentés és a biztonságos és hatékony gyógyszerhez való hozzáférés között. Az állam a kereset elutasítását kéri,  mivel úgy látja, hogy a kongresszus nem azért hozta létre az FDA-t, hogy ezzel megszüntesse az állam szabályozási képességét az abortusz vitatott és érzékeny területén.

A bíróság egyelőre nem hozott döntést az ügyben.