Az Egyesült Államokban a Legfelsőbb Bíróság látja el a magyar értelemben vett alkotmánybírói hatáskört, így döntései alapvető fontosságúak az ország törvényalkotásában. 1973-ban történelmi jelentőségű határozat született a Roe kontra Wade ügyben. A Legfelsőbb Bíróság ebben az ügyben mondta ki, hogy az USA alkotmánya bizonyos mértékig védi a terhes nők abortuszhoz való jogát. Ez nem azt jelentette, hogy a döntés nyomán minden államban legalizálni kellett volna a terhességmegszakítást, viszont a minimumra csökkentette azokat a jogalkotói kereteket, amelyek alapján ezt a beavatkozást korlátozni lehet.

A BBC írta meg a Politico jelentésére hivatkozva, hogy egy kiszivárgott dokumentum szerint a Legfelsőbb Bíróság társbírája, Samuel Alito arról ír, hogy a Roe kontra Wade ügyben hozott 1973-as határozat

kirívóan téves.

Amennyiben az információ valós, akkor júliusban várhatóan a bíróság döntést hozhat arról, hogy hatályon kívül helyezik a mérföldkőnek számító ügyben hozott ítéletet. A BBC megkereste a Legfelsőbb Bíróságot és a Fehér Házat is, de nem kívántak nyilatkozni az ügyben.

Roe a kezdetektől fogva nagyot tévedett

– írja a dokumentumban Alito bíró.

Supreme Court Draft Ruling Rejects Abortion Rights
Fotó: Bloomberg

Itt az ideje, hogy visszaadjuk a kérdést a nép választott képviselőinek a kezébe

– tette hozzá, arra utalva, hogy amennyiben hatályon kívül helyezik a döntést, akkor az állami jogalkotók korlát nélkül szabályozhatják az abortusz kérdését. Alito szerint

a Roe kontra Wade ügyben előadott érvelés visszanézve kifejezetten gyenge, és káros következményekkel járt.

Következtetése szerint az abortuszhoz való jog nem gyökerezik a nemzet történelmében és hagyományaiban. A képviselőház elnöke, Nancy Pelosi és a szenátus többségi vezetője, Chuck Schumer közös nyilatkozatot adott a kiszivárgott információkra.

Ha a jelentés pontos, akkor a Legfelsőbb Bíróság készen áll az elmúlt 50 év legnagyobb jogkorlátozására

– olvasható a közleményben. Szerintük a republikánus bírók döntése a modern történelem egyik legkárosabb intézkedése lehet.

Az USA-ban heves tüntetések indultak mind az abortuszellenes, mind a támogató csoportok részéről.

A Legfelsőbb Bíróság várhatóan idén július elején hozhat ítéletet az ügyben.

Nem ez az első alkalom, hogy a Legfelsőbb Bíróság napirendjére tűzi a Roe kontra Wade ügy újra értelmezését. 1992-ben már majdnem hatályon kívül helyezte az akkor regnáló testület, ám abban az évben Anthony Kennedy bíró az utolsó pillanatban meggondolta magát, és nem adta meg az ügy megdöntéséhez szükséges utolsó szavazatot.

Abortusztámogatást nyújt dolgozóinak a Yelp

Az Egyesült Államokban több államban is tilos az abortusz, így egyre több cég vállalja, hogy támogatást ad a dolgozóinak, ha ilyen beavatkozás miatt utaznak egy másik államba.