A délnyugat-hollandiai Zierikzee városából Európában szokatlan időjárási jelenségről adtak hírt. A tízezres lélekszámú kikötővárosra tornádó csapott le hétfőn, és óriási pusztítást hagyott maga után: a leszaggatott tetők, derékba tört fák és repülő asztalok, székek és kukák miatt egy tucatnyian megsérültek, és legkevesebb egy ember meghalt. Ezen a Twitterre feltöltött videón jól látszik, hogy a forgószél milyen erővel csapott le a partra.

 A katasztrófavédők még bőszen takarítják a romokat, egyelőre megbecsülni sem tudják a károk mértékét. A vihar pusztításának eredményét a közösségi médiában megjelent videók is jól szemléltetik. Íme ezek közül néhány:

 

Legutóbb május végén történt hasonló Németországban. Abban a halálos tornádóban akkor több mint negyvenen megsérültek, és egy ember meghalt. Az Európában korábban szinte ismeretlen időjárási jelenséget szakértők szerint a globális éghajlatváltozás idézheti elő.

Ilyen puszítást végzett a halálos tornádó Németországban

Tornádók csaptak le a nyugat-németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartományban péntek este. Az Emmelinde névre keresztelt viharban egy ember életét vesztette, és több mint 40 ember megsérült, közülük 10 súlyosan.