Németország legsűrűbben lakott tartományában három helyen pusztított tornádó pénteken: Paderbornban, Lippstadtban és Höxter egyik kerületében, Lütmarsenben, de voltak heves viharok Észak-Rajna-Vesztfália más részein és más nyugati tartományokban is. 

Miközben Németország egyes területein 130 km/h-s erősségű Emmelinde nevű vihar okozott jelentős anyagi károkat, és súlyos személyi sérüléseket, Olaszországban, Franciaországban és Spanyolországban a hétvégére riasztást adtak ki a szokatlan hőség miatt.

Nyugat-Európába már megérkezett az elviselhetetlen meleg

Olaszországban már 35 fok fölé szökkent a hőmérő, Franciaországban pedig az eddigi legmelegebb nyárra számítanak.


A szokatlanul heves viharokban egy férfi életét vesztette Wittgert városában. Áramütés érte a 38 éves férfit, amitől elesett és beverte a fejét; belehalt a sérülésbe. A rendőrség összesen 43 sérültről számolt be Paderbornban.

Ott több ember állapota súlyos, összesen harmincan szorultak kórházi kezelésre.

Lippstadtban több mint százan rekedtek egy szabadtéri strandon, mert a viharban kidőlt fák eltorlaszolták a kijáratot.

 

Számos fa kidől, anyagi kár keletkezett főleg épületekben, és a vihar után jelentős mennyiségű törmeléket és szemetet kell eltakarítani – közölte a rendőrség.

 

Bajorországban 14-en sérültek meg, köztük több iskolás gyerek egy faházban, ahol menedéket kerestek a vihar elől a Nürnberg melletti Brombach-tónál tett kirándulásuk során. Az iskolásokat kísérő 38 éves felnőttet súlyos sérülésekkel, helikopterrel szállították kórházba.

 

Kudarcot vallott az emberiség, elharapódzik a klímaváltozás

A bolygó egészségi állapotának négy kritikus mérőszáma is rekordot döntött 2021-ben.