Kim Dzsongun észak-koreai vezető üzenetben gratulált Erzsébet királynőnek trónra lépésének 70. évfordulóján – közölte a phenjani külügyminisztérium. Kim Dzsongun a királynő 96. születésnapjáról sem feledkezett meg, levelében pedig többek között azt írta, az egész brit népnek gratulációját és üdvözletét küldi. A gesztus nem meglepő, hiszen Erzsébet királynő is üzent tavaly szeptemberben az észak-koreai vezetőnek az országalapítás évfordulóján.

Észak-Korea fővárosában egyébként alapesetben működik brit nagykövetség, a két ország 2000 óta tartja fenn a diplomáciai kapcsolatokat, ám az intézményt nemrég a koronavírus miatt ideiglenesen bezárták. Igaz, az ország vezető tisztségviselői vasárnap a járványellenes korlátozások felülvizsgálatáról tárgyaltak, miközben úgy értékelték, javult a helyzet az országban azóta, hogy elismerték az első koronavírusos fertőzést.

Erzsébet királynő váratlanul lemondta egyik ünnepi programját

A brit uralkodó nem vesz részt a pénteki istentiszteleten a Szent Pál-székesegyházban – közölte a Buckingham-palota. A szóvivő közleményében úgy fogalmazott, hogy II. Erzsébet királynő nagyon élvezte a számára megtartott születésnapi felvonulást és a repülőbemutatót, de az uralkodó ossz közérzetre panaszkodott a nap folyamán.