Tavaly 330,8 ezer véradás történt Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint, 2020-ban 326 ezren, 2019-ben 377 ezeren adtak vért. 2021-ben száz lakosra 3,4 vérvétel jutott. Az aktuális vérkészlet információk szerint AB vércsoportú vérkészítményből 3 napra elegendő van Magyarországon, a többi vércsoportból nincs hiány. Munkanapokon átlagosan országszerte 60-70 helyen lehet vért adni.

2021.03.23. Sárbogárd Civil véradásra várták a véradókat a sárbogárdi József Attila Művelődési Házban Fotó: Nagy Norbert NN Fejér Megyei Hírlap FMH
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) 2021-ben több mint hétezer kiszállást szervezett, egy-egy kiszállásra 30 véradó jutott. A biztonságos, stabil betegellátáshoz napi 1600-1800 véradóra van szükség – olvasható az OVSZ honlapján. A levett vérből előállított legrövidebb lejáratú készítmény (trombocitakészítmény) csupán 5 napig használható fel, ezért nagyon fontos a véradások folyamatossága. 

A vér nélkülözhetetlen a rászoruló betegek gyógyításában, az életmentésben. A tudomány mai állása szerint a vér semmi mással nem pótolható, mesterségesen nem előállítható, csak véradással biztosítható. Egy felnőtt embernek átlagosan 5 liter vére van, ebből körülbelül fél liter tartalék, amely szükség esetén mobilizálható.

Minden egység levett vérből háromféle vérkészítményt állítanak elő: 

  • vörösvérsejt-koncentrátumot,
  • trombocitakoncentrátumot
  • és friss fagyasztott plazmát.

Ezeket a készítményeket akár három különböző beteg is megkaphatja. Ezért mondják: Adj vért és ments meg három életet!

A véradók világnapja

Június 14-e az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére a véradók világnapja. Az OVSZ különböző kuponakciókkal várja a véradókat. Táplálékkiegészítőkre, szabadulószobába és élményfestésre is beválthatók a kedvezmények, olvasható az OVSZ honlapján.

Június 14-én született Karl Landsteiner osztrák–magyar tudós, az A, B, O vércsoportok felfedezője, aki a tudományos eredményéért 1930-ban Nobel-díjat is kapott. A felfedezéssel lehetőség nyílt a biztonságos vérátömlesztésre is.

A Magyar Vöröskereszt hagyományteremtő jelleggel az idei véradók világnapján is faültetéssel köszönti a donorokat, Budapest és Esztergom után 2022-ben Székesfehérváron, a Halesz parkban ültetik el a Véradók fáját: egy vérjuhart, amely egyszerre jelképezi a véradást és a véradók önzetlenségét.