Az tagországainak vezetői megállapodtak Ukrajna és Moldova tagjelölt státuszának megadásáról 

jelentette be Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében csütörtökön este.

Charles Michel, a tagállami vezetők csütörtökön kezdődött, kétnaposra tervezett csúcstalálkozón elért megállapodását történelmi pillanatnak nevezte, és azt írta: 

a mai nap döntő lépést jelent Ukrajna és Moldova Európai Unió felé vezető útján.

Ursula Von der Leyen, az uniós testület elnöke szerdán az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén azt nyilatkozta, hogy az Európai Bizottság azon a véleményen van, hogy Ukrajna megérdemli az uniós tagjelölti státuszt, természetesen azzal a feltétellel, hogy az ország számos további fontos reformot hajt végre. 

A döntést így kommentálta:

ez mindannyiunkat megerősít: az Európai Uniót, de különösen Ukrajnát, Moldovát és Georgiát Oroszországgal szemben.

Emmanuel Macron francia elnök üdvözölte és történelminek nevezte a tagállamok döntését. Kijelentette: a tagjelölti státusz megadása Ukrajnának nagyon erős jelzést küld Oroszországnak arról, hogy az EU határozottan támogatja Kijev uniós törekvéseit és az orosz agresszióval szembeni fellépését.

Arra azért figyelmeztetett, hogy a csatlakozási folyamat megterhelő lesz.

Jó hírt kapott Georgia is. Az Európai Tanács elnöke közölte: a tagállami vezetők úgy döntöttek, hogy elismerik Georgia európai perspektíváját és készek a tagjelölt státusz megadására, amint Tbiliszi foglalkozni kezd a megkövetelt prioritásokkal. „Gratulálok a grúz népnek. Történelmi pillanat ez az EU és Georgia kapcsolataiban: az ország jövője az Európai Unión belül van” – fogalmazott.

Orbán: nem újabb szankciókra, hanem békére van szükségünk

A kormányfő közösségi oldalára feltöltött legújabb videójában arról beszélt: Magyarország igent mond Ukrajna uniós tagságára és a békére, de nemet mond a szankciókra.