Tovább gyűrűzik a csehországi korrupciós botrány, Petr Gazdik oktatási miniszter lemondott tisztségéről – számolt be róla a Cseh Rádió.

A tárcavezetői szék mellett a STAN párt elnökhelyettesi pozícióját is elhagyja.

A lemondás oka a Prágai Közlekedési Vállalathoz kapcsolódó korrupciós botrány, melynek kapcsán összesen tizenegy személy ellen emeltek vádat, többek között Petr Hlubuček prágai alpolgármester ellen is, aki csütörtökön lemondott posztjáról.

Az ügy egyre kacifántosabbá válik, korrupció mellet vesztegetéssel, szervezett bűnözésben való részvétellel, valamint tiltott kábítószer és pszichoaktív szerek használatának gyanújával kapcsolatban is nyomoznak.

Fotó: Michal Cizek / AFP

Ugyan Petr Gazdik nincs a vádlottak között, de a hírek szerint többször találkozott az egyik érintett személlyel, Michal Redl prágai üzletemberrel. Redlről kiderült, hogy a múltban szoros kapcsolatban állt Radovan Krejčířrel, a cseh szervezett bűnözés egykori főnökével és elítélt bűnözővel, aki jelenleg Dél-Afrikában tölti börtönbüntetését.

Petr Gazdik miniszter kijelentette, hogy ártatlan minden, de nem szeretne kárt okozni pártjának vagy a kormánykoalíciónak azzal, hogy hivatalában marad. Hozzátette, hogy hiba volt találkozni Michal Redllel.

Petr Fiala miniszterelnök üdvözölte Gazdik lemondását. A kormányfő szerint az pozitív változást jelez az ország politikai kultúrájában.