A munkaadók kötelesek gondoskodni különösen a szabadban fizikai munkát végzők egészségének megóvásáról a tartós nagy melegben – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

A hideg ivóvíz, árnyékot sátorlap, ponyva mellett rosszullét esetére mobiltelefonnak is kéznél kell lennie a munkaterületeken. A tárca országos munkavédelmi célvizsgálatot rendelt el a rendkívüli hőség miatt szükséges intézkedések ellenőrzése, betartatása érdekében.

Fotó: Oláh Tibor / MTI

A folyadékveszteség pótlására a munkavállalók igénye szerinti mennyiségben védőitalt, 14-16 Celsius fokos ivóvizet kell biztosítani a higiénés követelmények betartásával. Arra kell ösztönözni a dolgozókat, hogy negyedóránként, húszpercenként akkor is igyanak egy pohárral, ha éppen nem érzik szomjasnak magukat. A kávé, a magas koffein- és cukortartalmú italok fogyasztását azonban érdemes mellőzniük, mert ezek dehidratálhatják a szervezetet.

Árnyékolást meg kell oldani

A pihenőidőt lehetőleg hűvösebb környezetben töltsék a dolgozók. Fontos, hogy a munkavállalók keveset tartózkodjanak a tűző napon, 11 és 15 óra között kizárólag sátorlappal, ponyvával árnyékolt területen folyjon a munka – írta a TIM.