Az orosz erők csütörtökön jelentették be, hogy elhagyták a stratégiai fontosságú Kígyó-szigetet, ami Ukrajna számára jelentős győzelmet jelenthet, és feloldhatja az orosz gabonaexport blokádját – tudatta a Reuters.

Az orosz védelmi minisztérium "jóakaratú gesztusnak" nevezte a kivonulást, mely ismét lehetővé teszi az ukrán gabonaexportot az ukrajnai kikötőkből.  Az ukrán álláspont szerint azonban az orosz erőket egy éjszakai tüzérségi rohamot követően szorították ki a szigetről.

This handout image courtesy of Maxar Technologies released on June 21, 2022 shows an overview of Snake Island, Ukraine on June 21, 2022. - Russia said June 21, 2022 it had repelled a Ukrainian attempt to retake the symbolic Snake Island, a small territory in the Black Sea captured by Russian forces on the first day of the invasion. (Photo by Satellite image ©2022 Maxar Technologies / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Satellite image ©2022 Maxar Technologies"
Fotó: Satellite image ©2022 Maxar Technologies / AFP

Már nincsenek orosz csapatok a Kígyószigeten, fegyveres erőink nagyszerű munkát végeztek

 – tweetelte Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kabinetfőnöke.

Az ukrán déli katonai parancsnokság egy olyan képet tett közzé a Facebookon, felülnézetből mutatva a szigetet, mely fölött hatalmas fekete füstoszlopok jelentek meg, amit a rakéták becsapódásának és a tüzérségi támadásoknak tulajdonítottak. A gabonaexport blokádja globális élelmiszer-ellátási válságot és az éhínség veszélyét idézte elő. Oroszország a háború első napján foglalta el a szigetet.