Az elmúlt napokban újabb két betegnél igazoltak majomhimlő-fertőzést a Nemzeti Népegészségügyi Központ veszélyes kórokozókkal foglalkozó Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában. 

Egy 35 éves, életvitelszerűen Budapesten tartózkodó és egy 24 éves Pest megyei férfinak majomhimlőre utaló tüneteik voltak. 

A fertőzött személyek enyhe tünetekkel otthonukban tartózkodnak, elkülönítve. A területileg illetékes járványügyi hatóság a járványügyi vizsgálatokat megkezdte, a kontaktkutatás jelenleg folyamatban van. Az NNK arra kéri a lakosságot, hogy aki majomhimlőgyanús tüneteket észlel magán, mielőbb forduljon orvoshoz.

Two monkeys on a branch inside the Chapultepec Zoo in Mexico City.This weekend, Hugo Lopez-Gatell Ramirez, Mexico's Undersecretary of Prevention and Health Promotion, confirmed the first imported case of smallpox in the country. The case is a 50-year-old man, a permanent resident of New York City, who was probably infected in the Netherlands and is being treated in Mexico City. (Photo by Gerardo Vieyra/NurPhoto) (Photo by Gerardo Vieyra / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Gerardo Vieyra / NurPhoto via AFP

Az első majomhimlős esetet a múlt héten regisztrálták Magyarországon. Az országos tiszti főorvos korábban elmondta: a majomhimlő egy emberről emberre nem túl könnyen terjedő, úgynevezett zoonózis fertőzés (állatról emberre terjedő), a megbetegedéshez mindenképpen szoros kontaktus kell. Tünetei a kezdeti szakaszban 

rossz közérzet, fejfájás, izomfájdalom, nyirokcsomó-duzzanat, majd megjelennek a kiütések, hólyagok, jellemzően az arcon, kézfejen és tenyéren, majd az egész testen.

Már több mint ezer majomhimlőst tart számon a WHO

Ezernél is több majomhimlős beteget regisztrált az Egészségügyi Világszervezet, de a feltételezett fertőzöttek száma még ennél is több lehet.