Japán mesterséges gravitációt akar vinni először a Holdra, majd a Marsra, és a Földhöz hasonló, élhető körülményeket teremtenének

– írja a Gizmodo. A Kiotói Egyetem kutatói és a Kajima építőipari vállalat mérnökei kidolgozták a koncepciójukat a Holdon való tartózkodásra, és már a szimulációt is megkezdték. A három fázisból álló projekt az Üveg nevet kapta. A gravitációt egy 400 méter magas, centrifugális erőt biztosító forgó szerkezet segítene megtartani.

A tudósok saját ökoszisztémát alkotnának, ahol az asztronauták élnének. Hexagon Space Track néven pedig egy hipergyors közlekedési útvonalat is építenének.

A pálya összekötné a Földet a Holddal és a Marssal, hogy könnyen utazzanak az űrhajósok.

A Holdon és a Marson a gravitáció jelenleg körülbelül 16,5, illetve 37,9 százaléka a földinek. 

A female commercial space traveler looking at the earth through the window inside of the spaceship.
Fotó: Josioka Szuszumu  / Getty Images

A japánokról kevés szó esik az űrkutatás kapcsán, pedig ők is élen járnak ebben. Először 1992-ben küldtek asztronautákat a világűrbe, majd rá két évre már az első női űrhajósuk is részt vett az expedícióban. 2014-ben japán parancsnoka volt a Nemzetközi Űrállomásnak. 

Az Artemis-program keretében a japán űrhajósok először juthatnak el a Holdra.

A japán űrhivatal 13 év után, tavaly kezdett el ismét asztronautákat toborozni, és több mint 4100 ember jelentkezett.

Az űrkutatás jövője valószínűleg magában foglalja a hosszabb tartózkodást alacsony gravitációs környezetben, akár pályán, akár egy másik bolygó felszínén. Az akadály viszont az, hogy ez súlyos pusztítást okozhat az emberi szervezetben. A legújabb kutatások szerint

az űrhajósok csontjai és ízületei visszafordíthatatlanul károsodnak az űrben töltött hónapok során.

A tudósoknak tehát nem elég a technikai kivitelezhetőséggel foglalkozniuk, az egészségi tényezőkre is megoldást kell találniuk, hogy életképes legyen a program.

Szeptemberben indítaná útnak a Holdra az Artemis–1 űrhajót a NASA

Az űrhivatal az Artemis–1-misszió indulásának két lehetséges időpontját is megadta: szeptember 2. vagy szeptember 5.