Még nyáron elindulhat a NASA Artemis 1-küldetése a Holdra. Az amerikai űrhivatal szerdai bejelentése szerint az űrhajó már augusztus 29-én felszállhat.

A NASA az Apollo-11 misszió 1969. július 20-i holdraszállásának évfordulójára időzítette a bejelentést.

Az űrhivatal az Artemis 1-misszió indulásának két alternatív időpontját is megadta: szeptember 2. vagy szeptember 5.

Az Artemis-program célja, hogy az amerikai űrhajósok több mint öt évtized után ismét visszatérjenek a Holdra.

Az Artemis 1 fedélzetén azonban még nem lesz űrhajós. Ezzel a küldetéssel a NASA új SLS óriásrakétáját teszteli majd. A rakétának ez lesz az első repülése.

Az SLS csúcsán lévő Orion kapszula szállítja majd az Artemis 2 legénységét.

Fotó: Paul Hennessy /Anadolu Agency via AFP

Az Orion kapszulát az űrhajó juttatja el a Holdhoz, ahol pályára áll, majd visszatér a Földre. A küldetés a NASA tájékoztatása szerint az indulás időpontjától függően 39-42 napig tarthat. Az Orion kapszulát 2014-ben egy Delta IV rakétával már tesztelték, akkor két alkalommal kerülte meg a Földet. A kísérletben a kapszula hőpajzsát vizsgálták.

Az Artemis 1 küldetésről visszaérkező kapszula azonban a Föld légkörébe lépve sokkal nagyobb megpróbáltatásnak lesz kitéve. Csaknem 40 000 kilométer/óra sebességgel érkezik, és "a Nap hőmérsékletének felét" kell elviselnie - hangsúlyozta Mike Sarafin, a NASA küldetésért felelős vezetője a szerdai sajtótájékoztatón.

Az Artemis 1 indulását eredetileg év az elejére tervezték, ám végül elhalasztották, hogy júniusban befejezhessék az űrhajó tesztelését.

Az Artemis 2-küldetést jelenleg 2024-re tervezik. Az űrhajósokkal a fedélzetén az űrhajó akkor megkerüli majd a Holdat, de nem száll le.

A holdraszállás feladatát az Artemis 3 legénysége kapja, amely legkorábban 2025-ben indulhat.

Legutóbb 1972-ben az Apolló-17 űrhajósai jártak a Holdon.