E-mailben küldte el lemondólevelét Gotabaja Radzsapaszka, Srí Lanka elnöke – közölte az ország parlamentjének házelnöke, Mahinda Japa csütörtökön a CNN szerint.

Radzsapaszka már korábban a Maldív-szigetekre menekült a népharag elől, ám a lemondását már Szingapúrba érkezve nyújtotta be. A városállam megerősítette, hogy engedélyezték a politikus belépését az országba, mint magánlátogató, ám az menedékjogot nem kért és nem is kapott. 

Szingapúr általánosságban nem is szokott menedékjogot biztosítani 

– közölte az ország külügyminisztériuma.

Gotabaya Rajapaksa
Fotó: Bloomberg

Radzsapaszka a hétvégi, dühös demonstrációk hatására ígérte meg korábban, hogy távozik a szigetország éléről, miután a tüntetők az elnöki lakosztályba is betörtek és a medencéjében is fürdőt vettek, miközben az uralkodócsalád távozását követelték. 

A formális lemondólevél hiánya ugyanakkor kérdésessé teszi szándékait, 

miután menekülését követően szerdán Ranil Vikkremeszinge miniszterelnököt nevezte ki ideiglenes elnöknek.

A politikus irodáját szintén megrohamozták a tiltakozók, amire Vikkremeszinge országos kijárási tilalmat rendelt el és felhatalmazta a fegyveres testületeket erő alkalmazására csütörtökön.

Az ország parlamentje azonban a formális lemondás megérkeztéig nem ülésezik – közölte Mahinda Japa házelnök csütörtökön. Korábban a menetrend szerint szombaton indult volna el az elnökválasztás folyamata az országgyűlésben, aminek a tervek szerint július 20-án lett volna eredménye. Ez az időrend most veszélybe került.

A tüntetők jelentős része azonban mind a két politikus távozását szeretné elérni, így a demonstrációk folytatódhatnak. Egy, a tiltakozókat képviselő ügyvéd bejelentette, hogy az elnöki titkárság kivételével kiürítik az elfoglalt épületeket és leszögezte, hogy 

szeretnék megtartani a tüntetések békés jellegét.

Ennek ellenére az ország a késélen táncol, miután az üzemanyaghiány hatására a benzinkutak környékét elhagyott járművek tarkítják, az ingázók pedig biciklire váltottak. Többen az autójukban alszanak az országban. Az ENSZ főtitkára, António Guterres mindenkit békés és demokratikus átmenethez vezető kompromisszum megtalálására szólított fel.