Elsöprő sikert érhet el a vasárnapi japán felsőházi választásokon a jelenleg is hatalmon lévő japán kormánypárt, a Liberális Demokrata Párt (LDP), amelynek korábbi elnökét pénteken lőtte agyon egy merénylő. Abe Sindzó épp a választások előtti kampányhajrá miatt érkezett Nara városában, hogy még több szavazatot szerezzen pártjának. Tragikus, de halálával még ennél is többet hozhat. 

Az egész nemzet gyászol, hazaszállították Tokióba Abe Sindzó holttestét, közben a tettes is vallott

Tokióban helyezik örök nyugalomra a merénylet áldozatául esett volt japán miniszterelnököt.

A Reuters hírügynökség japán közvélemény-kutatásokra hivatkozva ugyanis azt írja: egyre több japán dönt úgy, hogy az Abe iránti tisztelete jeléül a demokratákra húzza be az ikszet. Bár eredetileg is az LDP lett volna a győztes a felmérések szerint, de a döbbenetes gyilkosság után még nagyobb sikerre számíthat Kisida Fumio miniszterelnök. 

ABE, Sindzó
Fotó: Kyodo News

A kampányolást a pénteki gyilkosság után azonnal felfüggesztették, de néhány kerületben szombaton már újra feltűntek a politikusok, hogy megtartsák lakossági fórumaikat. Szigorított biztonsági intézkedések mellett. 

A miniszterelnök tokiói eseményén például óriási rendőri készültség volt, mindenkit fémdetektorokkal vizsgáltak át, ilyenre korábban nem nagyon volt példa Japánban. 

A mostani szavazással Kisida megerősítheti hatalmát és egyes vélemények szerint akkorát nyerhet, amellyel megkockáztathat akár egy alkotmánymódosítást is. Korábban még Abe Sindzónak sem sikerült a pacifista alkotmányon változtatni. Ez pedig elengedhetetlen lenne ahhoz, hogy Japán az eddigieknél jóval többet költhessen a védelmére, amelyre az orosz fenyegetőzés hatására jobban szükség van, mint a második világháború óta bármikor. 

Az ukrajnai invázió miatt nem érhet véget a második világháború Japánban

Oroszország és Japán, noha nem állnak hadban, de 1945 óta még mindig nem kötöttek békét.

A múlt heti előrejelzések szerint az LDP 60 helyet szerezhet meg a 125 fős felső házban, szemben a jelenleg birtokolt 55-tel. Abe Sindzó halálával viszont még többet is bezsebelhetnek, akár 69 helyet is begyűjthetnek, amellyel egyértelmű többséghez juthatnának.