A szerződéses határvadász jogviszony létesítését a jelentkező kérelme alapján induló felvételi eljárás előzi meg. A kérelmet az általános rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szerv megyei rendőrfőkapitányságához vagy a Készenléti Rendőrséghez kell benyújtani - olvasható a belügyminiszter pénteken megjelent rendeletében. 

A jogviszony létesítéséhez szükséges feltételeket igazoló okiratok és nyilatkozatok benyújtását követően az ezredparancsnok indítja meg a felvételi eljárást. A jelölteknek alkalmassági vizsgálaton is át kell esniük, s ha megfelelnek az elvárásoknak, úgy eskütétel után nyerhetnek felvételt.

A határvadász havonta 300 000 forint alapilletményre jogosult. A szerződésben rendelkezni szükséges az alapilletményről, továbbá rögzíteni kell a pótlékokra vonatkozó szabályozást. A határvadász a sikeres határvadász vizsga letételéig tartó időszakban kizárólag alapilletményre jogosult. 

Az illetmény megállapítását tartalmazó szerződés kiadmányozásra történő előterjesztése előtt a gazdasági szerv vezetője a tervezetet költségvetési szempontból megvizsgálja, és a költségvetési fedezet rendelkezésre állását igazolja. 

Ásotthalom 20210901Ideiglenes biztonsági határzár.Fotó: Mirkó István (MI)Magyar Nemzet

Fotó: Mirkó István / Magyar Nemzet

Ha a költségvetési fedezet nem biztosított, a tervezetet ezzel a megjegyzéssel visszaküldi az előkészítő humánigazgatási szervnek.

A jogszabályban meghatározottak szerint elrendelt és nyilvántartott, a tárgyhónapban teljesített túlszolgálat
idejére járó távolléti díj kiszámításakor teljesített túlszolgálat percben kiszámított idejét össze kell adni. A teljesített
túlszolgálatot órában és percben meg kell állapítani úgy, hogy amennyiben a teljes óra feletti maradék idő harminc percnél kevesebb, fél óraként, amennyiben több, azt teljes óraként kell figyelembe venni.

A határvadász szolgálati pótlék mértéke teljesített óránként 570 forint. Annak a a határvadásznak, amelyik jelentős fizikai igénybevétellel járó, magasabb felkészültséget igénylő, támogató-kommandó határvadász feladatot lát el, a határvadász szolgálati pótlék mértéke teljesített óránként 1140 forint.