A vádemelés szerint egy fiatal pár 2020. év végén egy népszerű online apróhirdetési oldalon kínált eladásra olyan termékeket, amelyekkel valójában soha nem is rendelkeztek. A céljuk az volt vele, hogy a hirdetésekre jelentkező gyanútlan felhasználók pénzét megszerezzék.

Az ügynek mintegy 140 sértettje van.

A vádirat szerint a 24 éves férfi és 22 éves élettársa 2020 novemberében és decemberében a megélhetésüket interneten elkövetett bűncselekményekből fedezték.

A vádlottak módszere az volt, hogy egy ismert online apróhirdetési oldalon különböző termékeket – legtöbb esetben játékkonzolt, fürdődézsát, jakuzzit – hirdettek meg úgy, hogy a termékek eladása valójában nem állt szándékukban, sőt, azokkal egyáltalán nem is rendelkeztek.

hacker cyber criminal stealing a credit card data , money and documents from laptop screen
Fotó: Shutterstock

A kamu hirdetésekre az ország különböző pontjairól jelentkeztek a sértettek, akikkel a vádlottak telefonon vagy írásban, felváltva tartották a kapcsolatot. A módszerünk olyan kifinomult volt, hogy a potenciális vevők kérésre fényképet, információt adtak a meghirdetett termékekről.

Az általuk megtévesztett sértettek az egyeztetések után a vádlottak által megadott bankszámlára utalták a jellemzően 50000 forintot el nem érő összegeket. A csalók ezt követően felszívódtak, a sértettek számára elérhetetlenné váltak.

A Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Ügyészség az élettársakat 139 rendbeli bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével és vétségével vádolja és velük szemben letöltendő börtönbüntetés kiszabására tett indítványt a vádiratban. A vádlottak letartóztatásban vannak.