Az új észt kormánykoalíció ismét Kaja Kallast választotta miniszterelnökké a parlamentben, ami biztosíthatja az ország stabilitását a következő, 2023. márciusi választásokig – írja a Reuters.

Kallas kisebbségi kormány élén állt június 3. óta, amikor a kisebbik kormánypárt, a Centrum Párt távozott a koalícióból, miután összeállt az ellenzéki Észt Konzervatív Néppárttal, hogy megakadályozza a kabinet által jóváhagyott, az észt nyelvű iskola-előkészítő oktatásról szóló törvényjavaslat elfogadását a parlamentben.

Estonia's Prime Minister Kaja Kallas arrives prior to the start of the EU-Western Balkans leaders' meeting in Brussels on June 23, 2022. - The European Union, which at a summit on June 23 and 24, 2022, will discuss whether to make Ukraine a membership candidate, has admitted over 15 countries in the past three decades. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP

A kormányválság végül a miniszterelnök csütörtöki lemondásához vezetett, azonban az ország elnöke, Alar Karis ismét Kallasnak adott kormányalakítási megbízást. Az új koalícióban a kormányfő Észt Reform Pártja mellett a nemzeti-konzervatív Haza Párt (Pro Patria/Isamaa) és a szociáldemokraták vesznek majd részt.

A kormány megígérte, hogy később kerül elő az észt nyelvet az óvoda és az általános iskola során kötelezővé tevő javaslat. Észtországban az 1,3 milliós lakosság közel negyede, mintegy 320 ezer fő orosz származású.