A Menny és Pokol között – Hieronymus Bosch rejtélyes világa című időszaki kiállításon 2022. június 21-én egy látogató táskájában egy szénsavas üdítőitalos palack túlnyomás miatt szétrobbant és a Szépművészeti Múzeum tulajdonában levő egyik kép díszkeretét is folyadék érte – közölte az intézmény.

BOSCH, Hieronymus
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Az incidens egy mindeddig példanélküli és bárminemű szándékosságot nélkülöző baleset

– szögezte le Szépművészeti Múzeum. A látogató felelősségét elismerte és maximálisan együttműködő volt a múzeum vizsgálata során, amely megállapította, hogy

káresemény nem történt.

A kiállítótérben egyszerre tartózkodók számát műtárgyvédelmi és biztonsági szempontok alapján a múzeum a nemzetközi gyakorlatnak megfelelő óránkénti limitekkel korlátozza.

A múzeum minden kiállításra külön biztosítást köt, amelynek összegét az állam állja:

a Bosch-kiállítás szállítási közbeszerzési kiírása szerint a műtárgyak biztosítási összege csaknem 94 milliárd forint.

A kiállításra eddig több mint 100 ezren voltak kíváncsiak. A művész teljes életművének csaknem felét, azaz tíz festményét tudták egybegyűjteni, amelyeket Budapesten július 17-ig tekinthetnek meg az érdeklődők. A flamand mester festményei és rajzai mellett az életmű előzményeihez kapcsolódó alkotásokat, valamint műhelyének és követőinek legjellegzetesebb műveit is kiállították. Mintegy kilencven műalkotás kapott helyet a közgyűjteményben.