A brazil Űrkutatási Intézet (INPE) jelentése szerint 2022 első felében rekordot döntött az erdőirtó tevékenység az Amazonas esőerdőben 

– számolt be róla a CNN 

Az INPE műholdjainak adatai megmutatják, hogy 3,750 négyzetkilométer területet vesztett a világ legnagyobb esőerdője Brazíliában idén január 1. és június 24. között. Ez a legnagyobb területcsökkenés 2016 óta, mióta az Űrkutatási Intézet megkezdte az ilyen típusú megfigyelést.

A műholdadatok szerint az év eleje óta folyamatosan megdőlt a havi erdőpusztítási rekord és az előző hónapban, júniusban 2562 tűzesetet vettek nyilvántartásba, amely szintén az eddigi legmagasabb érték. A májusi és júniusi időszak hagyományosan az égetések és az erdőpusztítás kezdetét jelentik az Amazonas-medencében.

Activists of international climate action group Extinction Rebellion, stage a march from Parliament Square to the Brazilian Embassy, in London, UK, on September 5, 2020 to bring awarness to destruction of the Amazon Rainforest. (Photo by Lucy North/MI News/NurPhoto) (Photo by MI News / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: MI NEWS / AFP

Jair Bolsonaro elnök 2019-es hivatalba lépése óta még erőteljesebbé vált a világ legnagyobb esőerdőjének a pusztulása, 

miután leépítette a környezetvédelmi szabályozásokat, amit azzal indokolt, hogy ezek az irányvonalak gátolják a régióban a gazdasági növekedést.

A brazil államfő több kormányrendeletet és jogszabályt hozott az esőerdő védelme érdekében, de ezzel egy időben csökkentette a kormány által irányított környezetvédelmi programok finanszírozását, és inkább az őslakosok földjeinek mezőgazdasági és bányászati célú megnyitását szorgalmazta.

Aerial view showing smoke rising from an illegal fire at the Amazonia rainforest in Labrea, Amazonas state, Brazil, on September 15, 2021. - The Amazon, the world's biggest rainforest -- the so-called "lungs of the Earth," the "green ocean," the thing humanity is counting on to inhale our pollution and save us from the mess we've made of the planet -- is now emitting more carbon than it absorbs. (Photo by MAURO PIMENTEL / AFP)
Fotó: Mauro Pimentel / AFP

2021-ben jogászok egy csoportja sürgette a Nemzetközi Büntetőbíróságot, hogy vizsgálják ki Bolsonaro elnök esőerdők ellen folytatott pusztító hadjáratát, mivel ez szerintük 

emberiség elleni bűncselekmény.

A brazil kutatók szerint megfigyelhető tendencia, hogy az elnökválasztások éveiben jellemzően gyengülnek a kormányok környezetvédelmi törekvései és az erdőirtások is egyre gyakoribbá válnak ebben az időszakban.

Terjed az erdőtűz Peruban, veszélyben a Machu Picchu

Húszhektáros körzetben tűzveszélyes a világörökségi helyszín