Nehezen ocsúdik Japán a döbbenetes pénteki merénylet után, amelyben egy magányos támadó agyonlőtte az éppen a mai választásokra kampányoló korábbi kormányfőt, Abe Sindzót. Nara város rendőrsége szombaton elismerte, hogy több hibát is vétettek a rendezvény biztosításakor, így kerülhetett a politikus közelébe  házilag barkácsolt puskával felfegyverkezett férfi – írja a CNN című amerikai híroldal.

Fotó: AFP

Azóta jelentősen megerősítették a biztonságot minden kampányrendezvényen és a választókörzetekben is. A szavazáson egyébként Abe Sindzó tragikus halálával elsöprő győzelmet érhet el a néhai miniszterelnök pártja. 

Elsöprő sikert hozhat a merénylet Abe Sindzó pártjának

Tragikus, hogy a pártja sikeréért kampányoló volt kormányfő a halálával még több szavazatot gyűjthet be a vasárnapi választásokon.

A gyilkos férfi, Jamagami Tecuja az első kihallgatásán elismerte tettét, a rendőrség pedig házkutatást hajtott végre a férfinél. Itt derült ki, hogy házilag bombákat is készített. Az volt a terve, hogy Okajamában felrobbantja Sindzót egy kampányrendezvényen, de erről végül letett, mert úgy ítélte meg, hogy a biztonsági őrök kiszúrhatják a bejáratnál a nála lévő pokolgépet. Végül Nara városára esett a választása.  

A Meta letiltotta az Abe Sindzó meggyilkolását megörökítő posztokat, Putyin pedig nem megy el a temetésre

Az interneten számos felvétel kering, amely rögzítette a merénylet pillanatait.