A különböző fegyveres testületek – mint a katonák, a rendőrök vagy a határvadászok – számára ígért méltányos bért szombati közös budapesti sajtótájékoztatóján Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Az elmúlt időszak rend- és honvédelmi intézményfejlesztéseit és a fegyverpénzt mind a két politikus felidézte. Rétvári szerint a a szomszédban dúló háború és a világszerte tapasztalható gazdasági nehézségek azt vetítik előre, hogy 

fokozódni fog a migrációs nyomás, amelynek a kezelésében a rendvédelmi szerveknek, különös tekintettel a most felállítandó határvadászezredeknek különösen nagy szerep jut. 

Hozzátette, hogy nemcsak az illegális migránsok száma nő, de a fegyvercsempészek is egyre erőszakosabbak.

SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf, Budapest, 2022. július 2.Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (k) érkezik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kara és Katasztrófavédelmi Intézete tisztavatási ünnepségére a Kapisztrán téren 2022. július 2-án.MTI/Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Mint elmondta, az ország déli határától nem messze bandaháború dúlt pár napja, ezért van szükség a határvadászokra, ami lehetővé teszi azt is, hogy az odavezényelt rendőrök eredeti helyükre visszatérhessenek.

A határvadászok feladata lesz a déli és az uniós külső határok védelme, lesz fegyverhasználati, igazoltatási, előállítási joguk is. A határvadászok kiképzésük alatt 300 ezer, utána 400 ezer forintos illetmény kapnak.

Rétvári ugyanakkor 

a rendőröknek is érezhetően magasabb fizetést ígért, szeptembertől megemelik a bérüket, 

aminek eredményeként a tiszthelyettesek 30–44 százalékkal, a tisztek pedig 18–25 százalékkal kapnak majd magasabb fizetést. A pályakezdő tiszthelyettesek az eddigi 267 ezer helyett 384 ezer, a pályakezdő tisztek pedig az eddigi 393 ezer forint helyett 510 ezer forintos illetményt kapnak.

Erre az államtitkár szerint azért van szükség, mert ahogy világszerte, úgy Magyarországon is felértékelődött a biztonság.

Szalay-Bobrovniczky is kiemelte az Ukrajnában zajló véres, szűnni nem akaró háborút és a déli határon növekedő nyomást, ami miatt 

a napokban utasítást is adott arra, hogy növeljék a Magyar Honvédség készenlétét. 

Fontos, hogy a katonák a koronavírus-járvány elleni védekezés során a kórházakban, valamint az illegális migráció miatt a déli határon ellátott feladataiktól visszatérhessenek a gyakorlótérre, készülhessenek a katonaszakma legmagasabb szintű folytatására.

A honvédelmi miniszter hozzátette: fontosnak tartja, hogy a katonák is az előttük álló feladatokkal arányos illetményben részesüljenek; az illetményüket két lépcsőben, szeptemberben, majd 2024 januárjában emelik újra. Egy kezdő közkatona jelenlegi 280 343 forintos illetménye szeptembertől 399 180 forintra, 2024 januárjától 439 098 forintra, egy kezdő őrmester illetménye a jelenlegi 375 064 forintról szeptembertől 421 834 forintra, 2024 januárjától 509 287 forintra emelkedik.

A békéhez erő kell

– monda a politikus, hozzátéve, hogy 

a katonák számíthatnak Magyarország kormányára, a magyar emberek pedig számíthatnak a Magyar Honvédségre.