Szabadkán találkozott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Nikola Selakovic szerb külügyminiszter. A politikusok megállapodtak a két ország közötti infrastrukturális és energetikai együttműködésről. 

Nikola Selaković szerb külügyminiszter, Szíjjártó Péter
Fotó: BORSOS MATYÁS / Külgazdasági és Külügyminisztérium

A magyar külügyminiszter kiemelte: kritikus időszakban került sor a találkozóra, hiszen európa egy tartós háborús inflációs környezetben van és fokozódik a menekültválság  is. Kettős nyomás alatt van Magyarország, délről és keletről egyaránt. Ukrajna területéről naponta több mint tízezren érkeznek Magyarországra, a migrációs nyomás is magas eddig 110 ezer illegális migránst állítottak meg a határon. 

Egyre agresszívebbek a migránsok

A hét végén bevándorlók két csoportja támadt egymásra lőfegyverekkel a magyar határhoz közeli szabadkai erdőben, a helyszíni beszámolók szerint hat súlyos sérült van, és egy ember meghalt – idézte fel a szombati eseményeket a politikus. Kiemelte: a migránsok egyre agresszívabbak, és felfegyverkezve érkeznek a határra, ez nem emberi jogi, hanem biztonsági kérdés – szögezte le Szijjártó Péter. Akik lövöldöznek – mondta –, azoknak semmilyen joguk nincs arra, hogy belépjenek Magyarország területére. 

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az élelmiszerellátási válság miatt kialakuló migrációs válság még nagyobb gondot fog okozni Magyarországon. Kitért a Szerbia és Magyarország közötti gyümölcsöző kereskedelmi forgalomra is, amely az idei évre megduplázódott, és 117 százalékkal nőtt. 

A külügyminiszter szerint a Budapest–Belgrád vasútvonal modernizálása minden idők legnagyobb közös vállalkozása. Bejelentette: hogy augusztus elsejétől teljes vágányzár lesz, Röszke felé terelik a nemzetközi teherforgalmat, itt lehet majd az árukat vámkezelni. Az Oroszországból érkező földgázmennyiséggel kapcsolatban Szijjártó Péter megjegyezte, az elmúlt napokban 16 millió köbméter felett stabilizálódott az érkező földgáz mennyisége. 

Kéthavonta egyeztetnek

„Az elmúlt 18 hónapban már kilencedszer találkoztunk” – mondta Nikola Selakovic szerb külügyminiszter. Elmondta, hogy a mai szabadkai találkozón a vasúti és a vízi határforgalom ellenőrzéséről is megállapodtak. A szerb külügyminiszter arra is kért, hogy az energetikai együttműködés jegyében a szerbek Magyarországon meghatározott mennyiségű gázt tárolhatnak majd, felkészülve a téli időszakra. 
 

Sok témát érintettek a tárgyalásokon – tette hozzá Nikola Selakovic, aki kivételes fejleménynek tartja, hogy Magyarország és Szerbia között jelentősen bővült a gazdasági együttműködés. Az idei év első öt hónapjában 2,3 milliárd euró volt a kereskedelmi mérleg a két ország között, tavaly az egész évre 3,2 milliárd euró. A gazdasági együttműködés a két ország között egyre gyümölcsözőbb – tette hozzá a szerb miniszter.