Az orosz Intellect Machine cég bemutatta az M-81 nevű robotkutya első prototípusát az orosz hadsereg idei kiállításán, amely hétfőn nyílt meg Moszkva mellett. A cég közlése szerint az eszköz katonai és polgári feladatok ellátására is alkalmas – számolt be az RT

A cég szóvivője a RIA hírügynökségnek elmondta: 

a robot számos polgári feladatra is használható, például vészhelyzeti zónákban való munkavégzésre, valamint a mentőknek is segítség lehet a sebesültek felderítésében.  

A cég képviselője hozzátette: 

az M-81 harci helyzetekre is adaptálható, hiszen képes precíziós tüzet vezetni, célpontokat azonosítani, járőrözni, fegyvereket és lőszereket szállítani.  

Az expó hírértékét az adta, hogy 

a bemutatott robotkutya hátára egy rakétavetőt szereltek fel.

Az Intellect Machine szerint az Army 2022 kiállításon bemutatott prototípus, amelyet elsősorban kínai alkatrészek és technológia felhasználásával építettek, 

csaknem egymillió rubelbe (körülbelül 6,4 millió forint) kerül. 

A vállalat azt reméli, hogy a közeljövőben Oroszországban is elindíthatják ezeknek a robotoknak a gyártását. 

Az Insider cikke szerint azonban nem kell milliókat költeni egy hasonló robotkutyára, mivel 

a Unitree Robotics cég Go1 robotmodellje – amely kísértetiesen hasonlít az expón bemutatott robotra, leszámítva a fekete kezeslábast – 2700-3500 dollárba (körülbelül 1-1,4 millió forint) kerül. Ez a modell már több mint egy éve van a piacon, és bárki megvásárolhatja, többek közt az AliExpressen keresztül is.

Korábban a VG beszámolt arról, hogy feltöltöttek egy videót márciusban egy robotkutyáról, amelynek – szemben az amerikai és az ázsiai változatokkal – egy gépfegyver volt a hátán, amellyel tökéletesen céloz és pusztít a mesterséges intelligencia által irányított szerkezet.