Bulgária leállítja a turistavízumokhoz szükséges dokumentumok elfogadását Oroszország állampolgárai számára – jelentette a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség az Orosz Utazásszervezők Szövetségére (ATOR) hivatkozva. Az intézkedés Bulgáriában az orosz turistákra, illetve az országban ingatlanokkal rendelkezőkre is egyaránt vonatkozik.

A moszkvai bolgár konzulátus elmagyarázta az oroszoknak, hogy a vízumfelfüggesztés oka az volt, hogy 

Bulgária oroszországi diplomáciai és konzuli szolgálatainak 14 alkalmazottját augusztus 5-én persona non gratanak nyilvánították.

Fotó: AFP

Az orosz fél részéről ez a lépés válasz a bolgár hatóságok azon döntésére, hogy kiutasítanak 70 orosz diplomatát és az orosz diplomáciai osztályok műszaki személyzetét, köztük a várnai és ruszei orosz főkonzulokat 

– kommentálta az ATOR.

A szövetség azt is pontosította, hogy a Bulgáriában található orosz nagykövetség konzuli szolgálata, és a várnai főkonzulátus munkaerőhiány miatt részben felfüggesztette a munkáját. Ezenkívül Oroszország Rusze-i Főkonzulátusa felfüggesztette működését. Átmenetileg bezárt  a bolgár jekatyerinburgi főkonzulátus is. A szövetség megjegyzi, hogy nem tudni, meddig tart a vízumkiadási eljárás szüneteltetése.