A Párizstól délre fekvő Fresnes börtönében az őrök és a rabok is részt vettek a Koh-Lanta nevű valóságshow alapján szervezett versenysorozaton. Az eset azonban sokaknál kiverte a biztosítékot – adta hírül a BBC.

Odessa,,Ukraine,-,June,18,,2022:,Karting.,Go,Kart,On
Fotó: Shutterstock

Éric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter vizsgálatot rendelt el azután, hogy a múlt héten nyilvánosságra került egy videó az eseményről.

Ha tudtam volna, hogy gokartversenyt szerveznek a rabok számára, akkor egyértelműen megtiltottam volna

– nyilatkozta a tárcavezető.

Francia jobboldali politikusok egyből elítélték a felvételeket, miután

kiderült, hogy a versenyeken részt vevő a rabok közül többen gyilkosságért és nemi erőszakért ültek. Ugyanakkor volt az eseményeken férfi is, akit csak tíz évre börtönöztek be.

Miután kiderült a résztvevők kiléte, a rendezvény szervezői levették a videót a YouTube-ról. Djibril Dramé, aki korábban már több hasonló rendezvényt szervezett a környéken, elmondta, hogy olyan ígéretet kapott, hogy erőszakos bűncselekmények elkövetői nem vehetnek részt a programon.

A kedden nyilvánosságra hozott kilencoldalas vizsgálati jelentés alapján az igazságügyi minisztérium engedélyt adott a rendezvény megtartására, azonban nem voltak tisztázva a részletek például a gokartozással és a medence használatával kapcsolatban sem.

A tárca első embere elmondta, hogy az ötlet Jimmy Delliste, a fresne-i börtön igazgatójának ötlete volt.

A minisztérium annyit tudott, hogy egy sportverseny lesz, és soha nem volt szó gokartozásról

– védekezett Éric Dupond-Moretti.

Az elítélt bűnözőknek a börtön falai közötti száguldozását ábrázoló képsorok már csak amiatt sem mutatnak túl jól, mert Franciaország utcáin idén már több fiatal meghalt vagy súlyosan megsérült amiatt, hogy motorral vagy robogóval száguldozott.

Hélene Laporte, a Nemzeti Összefogás nevű párt képviselője felháborítónak tartja, hogy miközben a fogvatartottak számára nyári programokat szerveznek, addig

az országban minden harmadik gyermek anyagi okokból kimarad a nyári vakációból.

Tarthatatlan a lakhatási válság Párizsban: öt négyzetméter havonta 550 euró

A francia fővárosban tarthatatlanná vált a lakhatási válság, a bérlőknek már teljesen alkalmatlan helyiségeket adnak bérbe több száz eurókért.