A legmagasabb magyar állami kitüntetést a nemzeti ünnep alkalmából Novák Katalin köztársasági elnök adta át szombaton a Sándor-palotában a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas koloratúrszoprán operaénekesnek és a szintén Kossuth-díjas, a Nemzet Művésze címmel elismert rajzfilmrendezőnek, akinek A légy című animációs rövidfilmje 1981-ben első magyar alkotásként nyert Oscar-díjat.

MIKLÓSA Erika; LISZT Ferenc
Fotó: Kiss Gábor / MTI

A Magyar Érdemrend nagykeresztje (polgári tagozat) díjban Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató, antropológus, a Magyar Érdemrend nagykeresztje (katonai tagozat) elismerésben Benkő Tibor vezérezredes részesült.

Novák Katalin: Magyarország és Európa sorsa egybeforrott, de nem zsarolhatnak minket

Az államfő előzőleg Székesfehérváron mondott ünnepi beszédet, amelyben Magyarország és Európa sorsának egybeforrottságát hangsúlyozta. 

Egybeforrt a sorsunk Európáéval, összeláncoltuk magunkat. (...) Szükségünk van az európai országok közösségére, és nekik is szükségük van ránk 

– idézte az MTI Novák Katalint, aki azt is kiemelte, hogy az együttműködésünk előfeltétele, hogy ne zsaroljanak bennünket, se a minket megillető pénzzel, se a magyarok által elutasított ideológiákkal.

NOVÁK Katalin
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Gulyás: Szent István öröksége utat mutat

Gulyás Gergely miniszter Nagykanizsán tartott ünnepi szónoklatot az önkormányzat augusztus 20-i megemlékezésén, ahol arról beszélt, hogy az elmúlt évezredben a magyar állam elég erős volt ahhoz, hogy túlélje a tatár, a török és a szovjet országdúlást, azokat a századokat, amikor Magyarország sorsáról nem Magyarországon döntöttek, túlélte Trianont, ezért „jó okunk van azt remélni, hogy a jelen nehézségei által állított akadályokat is sikerrel leküzdjük”. 

Egy másik ország államiságát fenyegető háború a szomszédunkban, évtizedek óta nem látott pénzromlás a világban mindenütt, elszabadult energiaárak, gyökeresen átalakuló világpolitikai viszonyok, amelyekről annyit biztosan mondhatunk, hogy nem látunk olyan forgatókönyvet, amelynek Európa nyertese lenne. Szent István öröksége azonban utat mutat, mert az általa alkotott építmény túlélt, védelmezett, teret biztosított 

– fogalmazott a Miniszterelnökség vezetője.

Tisztavatás és Gripenek

Az ünnep reggelén Budapesten, a Kossuth Lajos téren – a nemzeti lobogó felvonása után – a hagyományoknak megfelelően esküt tettek a honvédtisztjelöltek. A katonai tisztavatáson Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kiemelt feladatának nevezte, hogy a megújuló haderő tisztikara visszakapja megbecsült státuszát, tekintélyét. Az avatás végén a Magyar Honvédség három Gripen vadászgépe piros-fehér-zöld csíkot húzva repült át a Kossuth tér felett, köszöntve az esküt tett tiszteket.