Az ukrán hadsereg közleménye szerint 

sikeresen áttörték az orosz erők első védelmi vonalát Herszon régióban.

A BBC arról ír, hogy a déli régióban indult offenzíva része lehet annak az ukrán hadjáratnak, amelyet Kijev az ország megszállt területeinek visszafoglalására szervez már hetek óta. A déli hadművelet előkészítéseként az ukránok már hosszabb ideje támadják a déli területeket, hogy az ott állomásozó orosz csapatokat elvágják az utánpótlási útvonalaktól.

Activities of Ukrainian artillery batteries at the frontline in Kherson
Fotó: Anadolu Agency / Getty Images

Az ügyben az orosz hadsereg is megszólalt, állítása szerint 

az ukrán csapatok súlyos veszteségeket szenvedtek el egy sikertelen támadási kísérlet során.

A BBC leszögezte, hogy a felek állításait független forrásból nem lehet ellenőrizni.

Herszon volt az első nagy ukrán város, amely elesett a Krím félszigetről bevonuló az inváziós erők előtt, még a háború első napjaiban. Hétfőn hajnalban az ukrán Kahovka dél hadműveleti csoport azt közölte, hogy a Herszon régióban állomásozó oroszok egy ezrede elhagyta a pozícióját, illetve az erősítésnek érkező orosz ejtőernyős alakulat is elmenekült a csatatérről. Ezt követően jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalvezetőjének tanácsadója, hogy csapataiknak több helyen is sikerült áttörniük a frontvonalon.

Szemtanúk beszámolói szerint több robbanás is történt a régió fővárosa, Herszon és Nova Kahovka városok közötti nagyjából 55 kilométeres területen. A Dnyipro partján fekvő települések vízi átkelőhelyeit már többször is megtámadták az ukránok.

Az orosz állami Ria Novosti hírügynökség jelentése szerint Nova Kahovka egyik napról a másikra áram- és vízellátás nélkül maradt. Zelenszkij eközben üzent a régióban állomásozó oroszoknak:

Ha túl akarják ezt élni, akkor itt az ideje, hogy meneküljenek. Menjenek haza!

Ennél többet sem az elnök, sem más magas rangú ukrán tisztviselők nem közöltek a déli ellentámadás részleteiről, de azt üzenték az ukrán népnek, hogy legyenek türelmesek. Az ukrán állításokra reagálva ismerte el az orosz védelmi minisztérium, hogy valóban elindult az ukránok déli offenzívája Herszonban és Mikolajiv régióban, de az események menetéről más tapasztalataik vannak. Az orosz állami hírügynökségek a minisztériumra hivatkozva arról számolnak be, hogy 

az ukrán műveletek sorra kudarcba fulladnak, miközben súlyos veszteségeket szenvednek el.

Kijevi tisztviselők a területen dúló harcokról annyit közöltek, hogy azt Egyesült Államoktól kapott HIMARS rakétarendszereket sikerrel vetik be az ellentámadásban. Állításuk szerint ezzel a fegyverrel semmisítettek meg három hidat is a Dnyipro felett, illetve arról is beszéltek, hogy az oroszok által rögtönzött pontonhidat is elpusztították. Nyugati katonai források szerint az oroszoknak kulcsfontosságúak ezek a hidak , mivel Moszkva ezeken keresztül képes utánpótlást szállítani a régióban állomásozó csapatainak.