Közélet

Ukrajna megkezdi a déli offenzíváját

Az ukrán hadsereg régóta készül arra, hogy az ország déli részein ellentámadásba lendüljön. Az offenzíva a közlésük szerint kiterjed Herszon nagyváros régiójára is.

Az ukrán hadsereg hétfőn régóta várt ellentámadásba kezdett az orosz erőkkel szemben az ország déli részén – közölte az ukrán déli parancsnoksága hétfőn. 

Ukrainian gunners prepare to fire with a BM-27 Uragan, a self-propelled 220 mm multiple rocket launcher, at a position near a frontline in Donetsk region on August 27, 2022, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Anatolii Stepanov / AFP)
Fotó: Anatolii Stepanov / AFP

A Reuters közlése szerint a parancsnokság szóvivője, Natalia Humenyuk megerősítette az offenzíva hírét, és közölte, hogy az ellentámadás kiterjed Herszon régióra is. 

Kijev rendszeresen kinyilvánította azt a szándékát, hogy visszafoglalja Ukrajna déli részét, és különösen Herszon városát, az egyetlen regionális fővárost, amelyet Oroszország hat hónappal ezelőtti megszállása óta el tudott foglalni Ukrajnától.

A régió az orosz kézben lévő Krím-félszigettől északra fekszik, partjai pedig a Fekete-tengeren és az Azovi-tengeren találhatók. Humenyuk a sajtónak azt mondta, hogy a közelmúltban Oroszország déli logisztikai útvonalait ért csapások „kétségtelenül meggyengítették az ellenséget”. Az elmúlt hetekben több mint tíz orosz lőszerlerakót támadtak meg. Azonban a szóvivő nem volt hajlandó további részleteket közölni az új offenzívával kapcsolatban. Oroszország déli csapatai meglehetősen erősek, és hosszú időn keresztül épültek fel – mondta a tájékoztatón.  

Nem sokkal a bejelentés után az ukrán elnök kabinetfőnöke, Andrij Jermak rejtélyes üzenetet írt a Telegram-csatornáján, amelyben kijelentette, hogy 

Herszon  előttünk áll.

 

orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek