Decemberi hatállyal lemond pozíciójáról Anthony Fauci, aki Joe Biden vezető egészségügyi tanácsadója és az amerikai fertőző betegségekkel foglalkozó szövetségi hivatal (NIAID) vezetője is – írja a The Wall Street Journal.

A vezető azt követően távozik, hogy a védőoltások és más intézkedések hatására sikerült a koronavírus-járványt visszaszorítani, miközben azonban a vírus folyamatos mutációja és a közvélemény növekvő érdektelensége nehezíti az ősz előtti újabb emlékeztető oltások beadását. Fauci nem az első, aki a Biden-kormány koronavírussal kapcsolatos vezetői közül távozik, hiszen korábban Jeffrey Zients, a Fehér Ház Covid elleni küzdelmét irányító tisztviselő is szedte a sátorfáját.

(FILES) In this file photo taken on November 19, 2020 Director of the National Institute of Allergy and Infectious Diseases Anthony Fauci speaks during a White House Coronavirus Task Force press briefing in the James S. Brady Briefing Room of the White House. - Anthony Fauci, who has helmed the United States' response to infectious disease outbreaks since the 1980s, will retire by the end of President Joe Biden's current term, he said in interviews August 22, 2022. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)
Fotó: Brendan Smialowski / AFP

Fauci hosszú pályafutásának talán legismertebb szerepe a NIAID vezetése volt, melyet hét különböző elnök alatt töltött be közel 40 évig. 

A most 81 éves orvos előbb az AIDS/HIV elleni védekezés, majd a koronavírus kapcsán került a reflektorfénybe, 

és a pandémia előtt gyakran méltatták tevékenységét mind a két párt vezetői.

A járvány során azonban egyre inkább a republikánus támadások kereszttüzébe került, miközben a demokraták méltatták tevékenységét. Az ellene felhozott kritikák közé tartozik, hogy míg a járvány kezdetén nem támogatta a maszkviselést – mondván akkor nem marad az egészségügyi dolgozók számára – a későbbiekben már teljes mellszélességgel kiállt a gyakorlat mellett.

A koronavírussal kapcsolatos megszólalásai miatt fenyegető üzenetek sokaságát is címezték számára, ami végül 2020-ban ahhoz vezetett, hogy fegyveres biztonsági személyzetet is rendeltek mellé.

A NIAID élén betöltött szerepének köszönhetően Fauci vezette az olyan vírusok elleni védekezést, mint a HIV, az ebola vagy a zika. Az 1980-as  és 1990-es évek fordulóján a HIV-re adott kormányzati válasz arcaként egyszerre volt az aktivisták szövetségese és ellensége is. A vezetői pozíciója sem akadályozta meg sokáig abban, hogy orvosként is betegeket kezeljen.

A koronavírus-járvány idején a NIAID is részt vett a vakcinák fejlesztésében, és az általa vezetett szervezet fontos szerepet játszott a hírvivő RNS-en alapuló technológiák kutatásában is. A NIAID tudósai a Modernával közösen dolgoztak az oltóanyagon.