Oroszország legutóbbi intézkedései, a megszállt ukrán területek annektálása a konfliktus kezdete óta a legsúlyosabb lépés a feszültség fokozásának irányában

 – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteken brüsszeli sajtótájékoztatóján. 

Rear View Of Men In Warm Clothing Walking On Street
Fotó: Sergio Herrera / EyeEm / Getty Images

Az Ukrajnát támadó Vlagyimir Putyin orosz elnök további több százezer katonát mozgósított, felelőtlen nukleáris kardcsörtetésbe kezdett, és törvénytelenül újabb ukrán területeket annektált. Ez mind együttvéve a háború kezdete óta a legsúlyosabb lépése Oroszországnak, hogy tovább szítsa a feszültséget – mondta Stoltenberg. 

Arra reagálva, hogy Ukrajna pénteken kérte gyorsított eljárású felvételét a szövetségbe, a főtitkár kijelentette: az európai demokráciáknak joguk van a NATO-tagságra pályázni, és a szervezet tiszteletben tartja ezt a jogot. „Támogatjuk Ukrajnát abban, hogy megválassza a saját útját, és azt, hogy milyen biztonsági megállapodások részese kíván lenni” – jelentette ki. 

Újabb gazdasági büntetőintézkedéseket helyezett kilátásba a világ legfejlettebb iparú demokráciáit összefogó G7 csoport  (Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kanada, Nagy-Britannia, Németország és Olaszország, valamint az mint nemzetek feletti intézmény) pénteken a részleges orosz megszállás alatt álló kelet-ukrajnai területek Oroszországhoz csatolása miatt, és elítélte Oroszország felelőtlen nukleáris retorikáját. 

Putyin: négy új régiója van Oroszországnak

Éles hangvételű beszédet mondott Vlagyimir Putyin elnök abból az alkalomból, hogy Oroszország annektált négy ukrajnai megyét. Szerinte csak most kezdődött el a harc a történelmi Oroszországért, és az angolszász hatalmakat vádolta meg az Északi Áramlat vezeték felrobbantásával.

Az országcsoport külügyminisztereinek és az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének közös nyilatkozata szerint a hetek 

további gazdasági költségekkel terhelik Oroszországot, valamint a nemzetközi jog Oroszország általi folytatólagos megsértésében segédkező embereket és szervezeteket.

Mint írták, a G7 csoport továbbra is rendíthetetlenül támogatja Ukrajnát, hogy megvédje magát Oroszországgal szemben, és vitathatatlan jogával élve visszaszerezze területeit. A soros elnökök Németország külügyminisztériuma által közzétett nyilatkozatban hangsúlyozták, hogy elítélik Oroszország felelőtlen nukleáris retorikáját, amely nem rettent el és nem tántorít el attól, hogy amíg csak szükséges, támogassuk Ukrajnát. 

Megerősítjük, hogy Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja régió, akárcsak a Krím félsziget, Ukrajna szerves része

 – írta a hét miniszter és az uniós főképviselő, akik szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök törekvése ezen területek bekebelezésére új mélypont a nemzetközi jog égbekiáltó semmibevételében. Közölték, hogy soha nem ismerik el a kelet-ukrajnai területek Oroszországhoz csatolását, és a lépést megelőző hamis népszavazásokat, amelyeket ismertetésük szerint a szavazók fegyveres fenyegetése mellett bonyolítottak le.