Észszerű és hatékony intézkedések lennének elvárhatók az Európai Bizottságtól, azonban „Brüsszel elkésett, szankciói visszafelé sültek el, új javaslatai pedig felelőtlenek és abszurdak” – közölte Gyürk András, a Fidesz EP-képviselője az Európai Parlamentben, a növekvő európai energiaárakra adott uniós válaszról folytatott vitán.

Az energiaárak drámai mértékben emelkedtek, az ellátás bizonytalanná vált. Emiatt gyárak zárnak be, vállalkozások mennek csődbe, és a polgároknak brutális rezsiszámlákkal kell szembesülniük. „Ebben a helyzetben az észszerű és hatékony lépések joggal várhatók el az Európai Bizottságtól” – hangsúlyozta a képviselő.

Brüsszel azonban nem nőtt fel a feladathoz. „A gáz- és áramárak nyári emelkedését a bizottság tétlenül szemlélte. Új javaslatai elégtelenek, a válságot nem oldják meg. Az importált földgáz árkorlátozása pedig tovább csökkentené az egyébként is szűkös földgázkínálatot, ami a fűtési időszak küszöbén teljesen abszurd ötlet lenne” – mutatott rá a fideszes politikus.

„A bizottság eddig megvalósított válaszlépései visszafelé sültek el. A szankciók következtében – az elképzelésekkel ellentétben – az európai gazdaság gyengült meg. Az újabb szankciós csomagok és saját hatáskörének bővítése helyett Brüsszelnek végre az európai ipar, a közép- és kisvállalkozások, valamint a polgárok megsegítésével kellene foglalkoznia” – emelte ki Gyürk András.

Az Európai Bizottság lemond az orosz gázár maximálásáról, és extraprofitadót tervez az energiacégekre

Az EU egyelőre elvetette a földgázra kivetendő ársapka ötletét, helyette más módon kompenzálná a bajba jutott fogyasztókat és vállalatokat.