Állami temetéssel búcsúzott Japán Abe Sindzótól, az ország júliusban meggyilkolt egykori miniszterelnökétől kedden. Ez volt 55 éve az első alkalom, hogy egy volt miniszterelnök állami tiszteletadásban részesült.

Honour guards place a cinerary urn containing the ashes of former Japanese prime minister Shinzo Abe on the altar during his state funeral in the Nippon Budokan in Tokyo on September 27, 2022. (Photo by Eugene Hoshiko / POOL / AFP) JAPAN-POLITICS-DIPLOMACY-ABE-FUNERAL
Fotó: Eugene Hoshiko / AFP

A magyar idő szerint reggel 7-kor kezdődő szertartás keretében Abe hamvait özvegye vitte a tokiói Nippon Budokan csarnokba katonazenekar kísérete és 19 puskalövés közepette – írja a Reuters.

A politikus elleni merényletet követően napvilágra kerültek a kormányzó Liberális Demokrata Párt és a sokak által szektának tartott Egyesítő Egyház kapcsolatai, ami a jelenlegi miniszterelnök, Fumio Kisida pozícióját is rontotta. 

Az ügyből kipattant vita hatására Kisida bocsánatot kért és ígéretet tett a kapcsolatok felszámolására.

Ennek ellenére az Abe állami temetésével szembeni ellenállás fennmaradt a japán társadalomban, miután az 11,5 millió dollárba került, noha a gazdasági nehézségek japán lakosságát is elérték az utóbbi időben. Ráadásul a miniszterelnöki pozíciót a legtovább betöltő politikus pályafutása sem volt ellentmondásoktól mentes, különösen az Abét jellemző agresszív nacionalizmus miatt.

A gyászolók azonban így is ezerszámra rótták le kegyeletüket a volt miniszterelnök előtt.